D66 wil duidelijkheid rond speed-pedelecs in verkeer

D66 wil dat er duidelijkheid komt over de zogenoemde speed-pedelecs in het verkeer. E-bikes zijn inmiddels algemeen bekend, maar speed-pedelecs zijn ‘high speed e-bikes’ die snelheden bereiken van 45 kilometer per uur. Ze worden – verkeerstechnisch – beschouwd als een bromfiets.

Sinds 1 juli moeten alle speed-pedelecs daarom een bromfietskentekenplaat hebben en de gebruikers zijn verplicht een helm te dragen en een achteruitkijkspiegel op het stuur te monteren.  “Dat betekent dat ze in het verkeer niet meer gebruik mogen maken van de fietspaden”, zegt D66-raadslid Martine van Bemmel. “Dus moeten ze naar de rijbaan. Dat zorgt voor problemen, want in Almere hebben we natuurlijk gescheiden verkeersystemen. Als een speed-pedelec op de dreef rijdt, denken sommige automobilisten met een gewone fietser te maken te hebben. Dat leidt tot vreemde misverstanden. Ze beginnen geïrriteerd te toeteren of te schelden.“

Door de vrij liggende fietspaden zal een algemene, landelijke regelgeving voor Almere waarschijnlijk niet voldoen. “Dus vinden wij als D66 dat we in Almere zelf maatregelen moeten nemen. Ik ben bang dat het anders tot ongelukken zal leiden.”

D66 heeft om die reden een motie ingediend die komende donderdag tijdens de Politieke Markt wordt besproken. De partij pleit ervoor om speed-pedelecs in Almere op de fietspaden toe te staan en dan de snelheid te beperken tot 30 kilometer per uur. Van Bemmel: “Buiten de bebouwde kom – op de provinciale fietspaden – kunnen ze dan opschakelen naar 45 kilometer per uur. Dat is belangrijk om toe te staan, want deze fietsen worden toch ook gezien als alternatief voor de auto bij het woon-werkverkeer.”

Voorts roept de motie van D66 op om bij de minister aan te dringen op maatwerk voor gemeenten als Almere. “Er zijn inmiddels meer gemeenten met losse fietspaden. Die hebben hetzelfde probleem”, zegt Van Bemmel die hoopt dat komende donderdag gebruikers van speed-pedelecs bij de behandeling van de motie aanwezig zullen zijn. “Of nog beter: zich aanmelden als inspreker. Daar doe ik hierbij een oproep toe!”
Wie van die gelegenheid gebruik wil maken kan contact opnemen met de raadsgriffie via raadsgriffie@almere.nl of bel naar 036 - 539 9995.