GroenLinks blij met vuurwerkdiscussie

Almeerders zijn tegen een vuurwerkverbod en het instellen van vuurwerkvrije zones in de stad, zoals stadscentra, gaat de komende jaarwisseling niet gebeuren. Toch is raadslid Jessica Kips van GroenLinks, tevreden over de wijze waarop de discussie in de raad twee weken geleden gevoerd is.

“Ik had eerlijk gezegd ook dit jaar nog geen veranderingen verwacht”, zegt Kips. “Persoonlijk vind ik dat jammer, maar dat lag in de lijn van verwachtingen. Eigenlijk waren de meeste partijen wel positief. De weerstand kwam uit verwachte hoek: PVV en VVD, waarbij die laatste partij wel enigszins meebeweegt naar onze richting.”

GroenLinks vroeg het raadspanel en ook gebruikers van social media zich te laten horen over de vuurwerkdiscussie. De partij wil geen verbod van vuurwerk, maar wel vuurwerkvrije zones instellen. Daar lijkt steeds meer draagvlak voor te ontstaan. Jessica Kips is vooral blij dat D66 vooral de nadelige effecten van vuurwerk op het gebied van milieu aankaartte. “Ook de andere partijen spraken zich daar over uit. Die nadelige effecten zijn groot, maar ook de gevolgen voor dier en mens. Want oogartsen laten zich ook al jaren horen over het gevaar van vuurwerk.”

Burgemeester Franc Weerwind liet tijdens de bespreking weten dat het ‘onmogelijk’ is om tijdens de komende jaarwisseling te handhaven op vuurwerkvrije zones. De politie draait oudejaarsnacht op volle sterkte: vanwege de overlast, maar ook omdat het inbrekersgilde traditioneel erg actief. De burgemeester was wel enthousiast over het voorstel van de ChristenUnie om de nadelige effecten van vuurwerk eens goed in kaart te brengen en ook wat de precies de maatregelen zijn die genomen kunnen worden, bijvoorbeeld als bewoners zelf onderling afspraken maken over het afsteken van vuurwerk in de eigen straat.

Kips: “Dat aanbod pakken we graag aan. Een aantal jaar geleden was de politieke weerstand groter. Nu er maatschappelijke beweging in de discussie zit, komen de partijen toch in beweging. Dat is positief. Hopelijk kunnen we er in de jaarwisseling naar 2018 wat mee.”