GroenLinks: Oplaten ballonnen ontmoedigen

De gemeente Almere moet het oplaten van ballonnen, wat GroenLinks betreft, gaan ontmoedigen. De plastic ballonnen zijn volgens de partij slecht voor het milieu. En de wensballonnen, die het luchtruim kiezen door verhitting, kunnen brand veroorzaken.

In verschillende Nederlandse gemeenten is deze maatregel al ingevoerd, in Amsterdam geldt zelfs een verbod. “Ik weet niet of Almere ook tot een verbod moet overgaan”, zegt GroenLinks-raadslid Jessica Kips. “Maar ontmoedigen is een goede oplossing. Er zou minimaal een melding bij de aanvraag voor een evenement moeten worden ingediend.”

Volgens Kips is het plastic in de ballonnen niet alleen schadelijk voor het milieu (‘en we ergeren ons ook aan zwerfvuil’) , maar zien dieren de ballon ook aan voor voedsel waardoor de dieren stikken. “En het is inmiddels ook duidelijk dat in onze oceanen een plasticsoep drijft die al veel schade aanricht. Dat moet stoppen.”

Bedrijven en scholen laten bij feestelijke gelegenheden vaak ballonnen waar een retouradres aan hangt. De ballon die het verst komt krijgt dan een prijs.
“Natuurlijk”, zegt Kips. “Ik deed daar als kind ook aan mee en vond het prachtig om te zien hoe al die ballonnen de lucht ingingen. Het zijn vaak goed bedoelde acties. We willen dat zeker niet verbieden, maar wel draagvlak creëren. Een kind kan immers niet weten wat voor een schade erdoor ontstaat. Ik ben graag bereid om dat op basisscholen uit te leggen. Ik weet bijna zeker dat juist kinderen er snel begrip voor zullen hebben.”

Dat draagvlak kan ontstaan wanneer een school of organisatie een melding moet doen bij de aanvraag voor een evenement, wanneer een plan is om ballonnen op te laten. “Dan wordt er in ieder geval over nagedacht. En dat is precies de bedoeling. In een organisatie zijn er vast wel mensen die dan opperen om voor een andere ludieke actie te kiezen.”