Webinars van de Raad van Almere

Hoe werkt het stadsbestuur? Wie doet wat? Wie is de baas? Wat kunt u doen? Wat is uw invloed? Is de politiek iets voor jou?

De griffie van de Raad van Almere organiseert webinars voor iedereen die interesse heeft in hoe het bestuur van de stad is ingericht.


De webinars kennen een logische opbouw. Eigenlijk is het een serie van drie.
Basiskennis verwerft je in 'Lokale democratie en Politieke Markt'.
Wil je weten hoe je invloed kunt uitoefenen, dan doe je ook de tweede 'Praat mee, de instrumenten'.
Wie misschien de stoute schoenen wil aantrekken om zelf actief te worden in het lokaal bestuur, die doet mee met 'Doe mee, politiek actief'.

Jonge Almeerders
Speciaal voor jonge Almeerders in de leeftijd van 12 tot 18 jaar organiseren we webinars op de woensdagmiddag. De inhoud stemt overeen met die van 'Denk mee' plus wat instrumenten uit 'Praat mee'.

Meer informatie over de webinar inhoud vind je onderaan de pagina.Aanmelden

Als je je aanmeldt via een van onderstaande knoppen worden je gegevens tijdelijk opgenomen in een adreslijst. Deze is alleen toegankelijk voor twee functionarissen van de raadsgriffie van Almere. Na afloop van het webinar verwijderen wij jouw gegevens.

-> Klik op de pijltjes om het aanmeldformulier te openen.

De webinars in het voorjaar van 2021 zijn afgerond. Na het zomerrecès komen er nieuwe, hopelijk in combinatie met bijeenkomsten in het stadhuis. Daar kijken wij erg naar uit.

OPEN AANMELDING
Je kunt je aanmelden voor de open inschrijving. We sturen je een bericht als een nieuwe serie start. Je kunt op deze lijst ook je voorkeursdag en -tijd aangeven.


1     DENK MEE
Over de lokale democratie en Politieke Markt


Interessant voor: iedereen.
Je ontdekt hoe de lokale democratie is ingericht en maakt in korte tijd kennis met de werkwijze van de Politieke Markt van Almere. Je leert er hoe onderwerpen op de agenda komen en wie daarvoor verantwoordelijk kunnen zijn. Je ontdekt waar je de stukken kunt vinden, hoe ze behandeld worden en hoe jouw stem en invloed daar effect op (kunnen) hebben. Tijdens het webinar zijn soms ook raadsleden en/of fractieassistenten aanwezig en je kunt met hen van gedachte wisselen.

Opbrengst: je weet redelijk hoe in Nederland het lokale bestuur is ingericht en hoe in Almere de Politieke Markt werkt.

2     PRAAT MEE
Jouw instrumenten om invloed uit te oefenen


Interessant voor: inwoners die invloed willen (kunnen) uitoefenen.
Wie al weet hoe de politiek in Almere werkt, wil vast wel invloed uitoefenen. En dat kan heel goed. Maar welke instrumenten zijn er nu en welke is het beste voor welk doel dat je hebt? Dat ontdek je in dit webinar. Een korte uitleg van alle beschikbare invloed-instrumenten en daarna samen aan de slag met concrete voorbeelden.

Het is handig als je al weet hoe het lokale bestuur en de Politieke Markt werken, maar het is niet per se noodzakelijk.

Opbrengst: Je weet hoe je zelf actie kunt ondernemen om invloed uit te oefenen op de politieke meningsvorming en besluitvorming.

3     DOE MEE
Politiek actief worden

Interessant voor: inwoners die erover denken zélf politiek actief te worden.
In de representatieve democratie is de gemeenteraad het hoogste orgaan in de stad. Kaders stellen, controleren en vertegenwoordigen, dat zijn de taken van de raadsleden. Maar wat betekent dat? Wie kan raadslid worden en hoe? Wat moet je daarvoor doen, wat moet je kunnen? Een korte uitleg van de route naar het raadslidmaatschap en daarna in gesprek over rolneming, macht, ethiek en politiek.

Het is handig als je bekend bent met de werking van het lokaal bestuur en de Politieke Markt.

Opbrengst: Je weet hoe je raadslid kunt worden en wat je daarvoor moet doen. Je kunt je daarna beginnen af te vragen wat jij zelf écht belangrijk vindt en wat zo'n rol van je vraagt. 

4    JONG IN ALMERE
Kennismaken met lokale politiek en hoe je invloed uitoefent

Interessant voor: inwoners van Almere van 12 tot 18 jaar.
Hoe de lokale democratie is georganiseerd, staat in de wet. Maar hoe gemeenten dit vormgeven is aan de gemeenteraad zelf. In Almere doen we het met de Politieke Markt. In het webinar ontdek je hoe het werkt, waar je informatie kunt vinden en hoe je invloed kunt uitoefenen.

Je hoeft nog niets te weten van bestuur of politiek. Iedere jonge Almeerder kan meedoen.

Opbrengst: Je weet hoe je als jongere hoe het in Almere werkt, hoe je kunt bijblijven met wat er in Almere (politiek) gebeurt en hoe je zélf kunt meedoen.


Nieuwe politiek

In 2022 zijn er weer lokale verkiezingen en worden nieuwe raadsleden voor de gemeenteraad actief. In de aanloop naar de verkiezingen organiseren raad en griffie informatie- en contactmomenten. Bedoeling is dat wij je zo goed mogelijk informeren over de rol van de 'gekozen burger'.

Daarnaast maken wij ons sterk om ervoor te zorgen dat méér, nee, véél meer inwoners in 2022 hun stem uitbrengen. En dan niet door te kiezen uit gewoonte of op de automatische piloot, maar op basis van weloverwogen argumenten.

Zou het kunnen dat er in 2022 nieuw talent in de raad komt; inwoners die door andere inwoners bewust zijn gekozen om de inhoud van hun politieke aspiraties? En betekent dat dan ook dat het mogelijk is dat de Almeerse politiek op een andere manier gestalte krijgt? Maakt die gedachte het voor jou aantrekkelijker om te overwegen raadslid te worden? En stel je je nu de vraag.....


is het raadslidmaatschap soms iets voor mij?


Over deze vragen, en nog een heleboel meer, willen we dit jaar met je in gesprek. De webinars zijn daarvoor nog maar de eerste stap.


Knopafbeelding met link voor aanmelding voor het Raadsnieuws

Bijblijven

Vanzelfsprekend begint uw kennis over de Politieke Markt met het weten waarover het gaat. De raad heeft bijna elke week een pagina in de krant AlmereDezeWeek. En op de meeste zaterdagen publiceren wij het raadsnieuws met een e-mailnieuwsbrief .


Inclusiviteitsmelding

De webinars worden live georganiseerd. Wij werken aan het eveneens live-ondertitelen ervan. Maar dat is nu nog niet het geval. Ook de inzet van een gebaren- of schrijftolk is op dit moment nog niet mogelijk. Onze verontschuldigingen daarvoor.

Om inwoners met extra wensen op het gebied van toegankelijkheid tóch van dienst te kunnen zijn, vragen wij je dit specifiek aan ons kenbaar te maken. Wij kunnen dan proberen een maatwerk programmering samen te stellen.

Ken je iemand met een beperking en is die persoon geïnteresseerd in het webinar? Help hen en ons door namens die persoon een bericht te sturen. 

redactie@raadvanalmere.nl

LET OP: dit e-mailadres is alleen voor redactionele en communicatieve doeleinden. Voor formele en politieke aangelegenheden gebruik je het officiële mailadres: raadsgriffie@almere.nl