Kom inspreken

Inspreken, daar bedoelen we mee dat u tijdens een (carrousel)vergadering iets tegen de aanwezige raadsleden kunt zeggen. Omdat de raadsvergaderingen openbaar zijn en worden gefilmd en bewaard, zegt u het dan (dus) ook tegen iedereen die de vergadering via internet bekijkt.

Het is meestal erg nuttig om te komen inspreken. Want u krijgt ongestoord en ononderbroken het woord en u kunt uw boodschap of verhaal dus heel duidelijk rechtstreeks aan de raad kwijt. U zult merken dat u van de raadsleden ook echt de aandacht krijgt. 

Inspreken voor de raad is een groot recht én een groot ding. Bereid het daarom goed voor. Zorg dat uw boodschap helder en begrijpelijk is. En hou u ook aan de tijd die u ervoor gekregen heeft, want de voorzitter onderbreekt u als het te lang duurt en dan heeft u misschien niet alles kunnen zeggen.

Vrijheid

U kunt zeggen wat u wilt, u bent daar helemaal vrij in. Het is zeker verstandig om te kijken of er andere insprekers zijn met dezelfde boodschap of dat wat u wilt zeggen misschien al bekend is. Zo vermijdt u het risico dat u met een verhaal komt dat iedereen al kent. Daar wordt niemand blij van. Maar nogmaals: u bent er helemaal vrij in. De raad vindt het wel fijn als u zich aan de gangbare normen houdt en de gedragregels van de raad. 

Volg altijd de aanwijzingen van de voorzitter van de vergadering.

Regels

Als heel veel inwoners van Almere willen inspreken, komt de raad aan meningsvorming, afweging en besluiten niet meer toe. Daarom zijn er wel regels gesteld aan het inspreken.

  • Inspreken kan alleen op een onderwerp als dat voor de eerste keer in de carrousel op de agenda staat.
  • U kunt alleen inspreken over het onderwerp dat op de agenda van die vergadering staat. 
  • De spreektijd per inspreker is beperkt tot vijf minuten. De inspreektijd per vergadering is beperkt tot 30 minuten totaal. Dus kunnen er maximaal (30/5 = 6 ) zes insprekers aan het woord komen. Zijn er meer insprekers, dan krijgt elke inspreker minder tijd. Zijn er minder insprekers, dan krijgt u van de voorzitter misschien (!) wat meer tijd, maar daar kunt u geen aanspraak op maken.
  • Aansluitend aan het inspreken, krijgen de raadsleden gelegenheid om vragen aan de inspreker te stellen. die gaan -uiteraard- alleen over hetgeen werd gezegd.
  • U moet (!) zich van tevoren aanmelden, namelijk vóór 12:00 uur op de dag van de vergadering. U hoeft niet te zeggen wat u wilt gaat zeggen. Aanmelden: raadsgriffie@almere.nl , 036 539 9995.

Voor vragen, hulp of misschien zelfs ondersteuning, aarzel niet en neem contact op met het team van de raadsgriffie.