Bewoners rond Oranjehuis praten met gemeenteraad

Op initiatief van de PVV praten komende donderdag, tijdens de Politieke Markt, bewoners die tegenover het Oranjehuis in Poort wonen met de Almeerse gemeenteraad.

Het Oranjehuis is een opvanghuis voor kwetsbare vrouwen en kinderen en telt zeven verdiepingen, plus een dak. Tijdens de bouw van de flat werd de bewoners duidelijk dat de flat niet halverwege de straat, maar op de hoek Zwedenstraat/Noorwegenkade kwam te staan. Dat proces viel niet meer tegen te houden, tot ongenoegen van PVV-raadslid Chris Jansen en vooral van de bewoners, zeker omdat hun huizen voor een groot deel energie opwekken via de wind en de zon. Met de 25 meter hoge flat voor de deur is die energieopbrengst beduidend minder dan zij vooraf hadden ingecalculeerd. “De gemeente beseft dat ook wel”, legt Jansen uit. “Maar de bouw van de flat was al begonnen en op dit moment wonen er al bewoners in. De gemeente heeft nu een onderzoeksbureau in de arm genomen die heeft uitgerekend hoeveel schade de bewoners precies op hebben gelopen. Zij komen tot een compensatiebedrag van ten hoogste drie tientjes. De bewoners vinden dat onvoldoende en ik denk eerlijk gezegd ook dat dat veel te karig is. Eerder dit jaar spraken we daar al over en toen bleken een aantal partijen welwillend te staan tegenover ruimhartige compensatie.”

Om die reden heeft de PVV voor komende donderdag tijdens de Politieke Markt een zogenoemde Ronde Tafelgesprek op de agenda gezet. Dat is geen officieel agendapunt (waar ook de wethouder bij zit) maar worden raadsleden geïnformeerd over de situatie in Poort. “De bouw van het Oranjehuis heeft heel wat voeten in de aarde gehad”, beargumenteert Jansen. “Niet alleen door de bouwplek, maar ook door het gebrek aan communicatie vanuit het stadhuis.”

Zo werd de bouw uitsluitend aangekondigd op de website en op de plankaart in het gebiedskantoor. De bewoners wisten niet beter dan dat er op die plek tegenover hun huizen, mooie herenhuizen zouden verrijzen.

“Daarnaast vreesden de bewoners ook voor overlast”, stelt Jansen. “In het huis woont immers een kwetsbare groep mensen. Ik wil graag dat de omwonenden vertellen hoe ze dat nu ervaren en hoe hoog de schade in hun ogen werkelijk is. En hoe de raadsleden daar op reageren, natuurlijk. Ik hoop trouwens dat ook bewoners van het Oranjehuis zelf naar de Ronde tafelbijeenkomst komen. Ik wil ook graag hun kant van het verhaal horen.”