Bron foto: Omroep Flevoland

PVV wil opheldering over bouw Oranjeflat

Op initiatief van de PVV wordt komende donderdag tijdens de Politieke Markt gesproken over de bouw van het Oranjehuis in Poort. Het opvanghuis voor kwetsbare vrouwen en kinderen telt zeven verdiepingen, plus een dak. De bewoners voelen zich overvallen door de bouw.

“Het Oranjehuis zou aanvankelijk een paar honderd meter verderop worden gebouwd”, zegt PVV-raadslid Chris Jansen. “Bewoners werden uitgebreid geïnformeerd. Maar om één of andere onduidelijke reden heeft de gemeente besloten het pand te verplaatsen naar de hoek Zwedenstraat/Noorwegenkade. En dat is niet voldoende gecommuniceerd. Er was alleen een publicatie op de website en een vermelding op de plankaart in het gebiedskantoor. De bewoners wisten niet beter dan dat er op die plek herenhuizen zouden verrijzen. Ze krijgen nu te maken met een flat van 25 meter hoog. Het uitzicht is verpest.”

Volgens Jansen kon niemand op het stadhuis, het gebiedskantoor of kavelwinkel de bewoners uitleggen wat de reden voor de verplaatsing is. “Bij de bouw van de derde verdieping was er pas duidelijkheid, maar toen was de bezwaartermijn al verstreken. Een half jaar later was er een gesprek op het gebiedskantoor, waar ik ook bij was, maar ook daar bleef het vaag. Ze weten het gewoon niet. De gemeente beloofde schriftelijk uitleg te geven. Maar die antwoorden kwamen niet. De bewoners moesten er zelf achteraan. Uiteindelijk kwamen ook die twee weken te laat. Het is goed misgegaan, allemaal.”

De bewoners zijn vooral boos omdat zij wonen in een wijk die als voorbeeld dient voor het opwekken van wind- en zonenergie. Jansen: “Het college loopt te pochen met die woningen als voorbeeld voor energie neutrale gemeente, ook als internationale delegaties op bezoek komen, maar de flat ontneemt de bewoners zonlicht. Ik reed er van de week om 15.00 uur langs en toen was de zon al achter het dak van de flat verdwenen. En ook de windturbines hebben last van het gebouw.”

De PVV wil weten wat er mis is gegaan en welke lessen hieruit kunnen worden geleerd. “En misschien dat elders in Almere ook zulke kwesties spelen. Wij vinden ook dat de gemeente met een fatsoenlijk compensatieplan naar deze bewoners moet komen”, aldus Jansen. “Want nu wil de gemeente alleen wat boompjes planten. Dat lost niks op.”