GroenLinks en PvdA maken zich sterk voor behoud Jeugdland Haven

Officieel is er door welzijnsstichting De Schoor nog geen besluit genomen, maar alleen al de gedachte dat Jeugdland Haven gesloten dreigt te worden, is voor PvdA en GroenLinks reden om komende donderdag dit punt op de politieke agenda te zetten.

De Schoor is bezig met het schrijven van de subsidie aanvraag en wil dat in overleg met de gemeente afstemmen. De raad beslist daar later dit jaar over. Het verhaal gaat dat overwogen wordt met Jeugdland Haven te stoppen. PvdA en GroenLinks willen daar niet aan.

“Jeugdland Haven is een instituut dat een wezenlijk onderdeel is van de identiteit van Haven”, zegt PvdA-fractievoorzitter Jerzy Soetekouw. “Verschillende generaties hebben er veel plezier beleefd. Ik heb er zelf als kleine jongen ook gespeeld. Wij willen dat ook voor toekomstige generaties behouden.”

De Schoor wil eind dit jaar een beslissing nemen over de sluiting van Jeugdland Haven. Willy-Anne van der Heijden (fractievoorzitter GroenLinks) stelde in augustus al schriftelijke vragen wat het college gaat doen om Jeugdland Haven te behouden. “We kregen als antwoord dat de subsidietoekenning gekoppeld is aan de vaststelling van de begroting door de raad. Maar dat is niet wat we vroegen. We willen weten of het college Jeugdland wil behouden. Reden genoeg om het als agendapunt op te nemen.”

Dat De Schoor overweegt om de bouwspeelplaats te sluiten wekte nogal beroering in het oudste stadsdeel van Almere. Er werd een petitie gestart die ruim 1000 keer werd ondertekend. Een tweede handtekeningenactie leverde nog eens ruim 1500 handtekeningen op. Soetekouw: “Een sluiting is wat ons betreft onbespreekbaar. Zeker in een tijd waarin kinderen minder buiten spelen door iPads en smartphones. Jeugdland biedt ze de gelegenheid om avontuurlijk te spelen. Dat moeten we stimuleren. Er moet snel duidelijkheid komen, want in Haven veroorzaak dit onrust bij de bewoners.”

Van der Heijden: “Daarnaast heeft de gemeente ook geïnvesteerd in Jeugdland, bijvoorbeeld door de grond op te hogen. Dat is ook zonde van het geld. Wij willen van de wethouder horen hoe het college erin staat.”
Soetekouw: “De gemeente is de grootste subsidieverstrekker aan de Schoor. We hebben dus een grote vinger in de pap met betrekking tot de uitgaven. Uiteindelijk bepaalt de raad waar dat geld aan moet worden besteed.”