Raad op Straat: bezoek aan Buitenvaart biedt GroenLinks nieuwe inzichten

Politieke partijen laten zich niet alleen in verkiezingstijd op straat zien. Vaak wordt dat gezegd, maar het tegendeel is waar. GroenLinks bracht deze week een bezoek een de eigenaar van een caravanstalling op kassengebied Buitenvaart. Het bracht nieuwe inzichten met zich mee.

Drie weken geleden vergaderde de Almeerse gemeenteraad op locatie op het kassengebied Buitenvaart over het nieuwe bestemmingsplan dat de tuinbouwers meer ruimte moet geven voor alternatieve bedrijfsvoeringen, zoals caravanstallingen. In het nieuwe bestemmingsplan moet er ook ruimte komen voor gemotoriseerde voertuigen als campers en boten. Omdat GroenLinks daar in principe geen voorstander van is, werden Zoubida Bouljhaf en raadslid Jessica Kips van GroenLinks door ondernemer Jan de Munck uitgenodigd. De ondernemer gaf de gasten een rondleiding over het hele terrein. “Ja, dan schrik je wel”, zegt Kips. “Er zijn al heel veel kwekers, vooral rozenkwekers, failliet gegaan. Jan was een heel enthousiaste en positief ingestelde man die van mening is dat de schoorsteen wel moet blijven roken.”

De Munck zag een aantal jaar geleden zelf zijn Chrysantenkwekerij bijna ter ziele gaan. “Hij is toen een caravanstalling begonnen. Dat zorgt voor inkomsten. Geen vetpot, weliswaar maar wel brood op de plank. Er zijn nu inmiddels vier stallingen. Andere kwekers zijn failliet gegaan.”

De kwekers zijn blij dat de laatste jaren in ieder geval 8 hectare mag worden gebruikt voor andere doeleinden. Ze willen ook graag gemotoriseerde voertuigen stallen. Kips: “Als GroenLinks zijn we daar niet echt een voorstander van. Na ons bezoek zijn Zoubida en ik daar in ieder geval iets genuanceerder over gaan denken. Misschien zolang het economisch noodzakelijk is. Jan had overigens nog een slim argument om GroenLinksers te overtuigen: als gemotoriseerde stalling op  Buitenvaart niet mogelijk blijkt, dan rijden die klanten vanuit Almere naar de kwekers in Zuid-Holland, die ook hun bedrijven ombouwen. Dan krijg je weer milieuschade door transport. Tja… Het is in ieder geval goed dat we als fractie ter plekke zijn gaan kijken en ons nu een goed beeld kunnen vormen, dat absoluut minder zwart/wit is, als eerst. We zullen onze bevindingen bespreken in de fractie.”