D66: ‘nu tijd voor werkbaar cannabisbeleid’

D66 wil dat Almere stopt met het huidige gedoogbeleid voor softdrugs en aanhaakt bij het advies van een werkgroep van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) om te komen tot een werkbaar cannabisbeleid.

In het huidige gedoogbeleid is het toegestaan om in Almere op bepaalde plekken softdrugs te verkopen, maar wordt de aanvoer voor de verkoop slechts oogluikend toegestaan. D66 pleit al jaren voor een duidelijker beleid. “De regels zijn nu volstrekt onduidelijk”, zegt fractievoorzitter Jan Lems. “Wij willen een werkbaar systeem met duidelijke regels voor productie, handel en verkoop van cannabis.”

Volgens Lems is handhaving van het huidige beleid eigenlijk niet mogelijk. Volgens D66 tast de achterdeurproblematiek de geloofwaardigheid van de overheid aan en zorgt het voor veel werk bij politie en justitie en werkt het criminaliteit in de hand. Lems: “Inmiddels is er een rapport verschenen van een VNG-werkgroep waarin gesteld wordt dat gestreefd moet worden naar een cannabiswet met duidelijke regels. In Almere kregen wij daar nooit de handen voor op elkaar.”

Tijdens de komende VNG-vergadering (op 8 juni) wordt die advies besproken. Lems wil daarom nu het hete ijzer smeden. “D66 pleit al jaren voor legalisering en met regulering wordt een goede stap gezet. De raad kan het college op dit moment met een duidelijke opdracht naar de VNG-vergadering sturen: stop het huidige, onwerkbare beleid en laat Almere zich opwerpen om te experimenteren met de suggesties de VNG-werkgroep. Zo kan de gemeente bijvoorbeeld zelf cannabis telen. Dan haal je het direct uit de criminele sfeer. In Almere Buitenvaart zijn er waarschijnlijk locaties te vinden die daarvoor geschikt zijn.”

Of D66 dit keer wel een meerderheid in de gemeenteraad krijgt, wordt komende donderdag 26 mei duidelijk. Dan staat het onderwerp op de agenda bij de Politieke Markt.