Concurreert Oosterwold straks met Vogelhorst?

Het nieuw te ontwikkelen bouwgebied Oosterwold zou wel eens een flinke concurrent kunnen worden van het bouwgebied Vogelhorst in Almere Hout. En ook andere bouwgebieden in Almere zouden elkaar wel eens kunnen bijten. Komende donderdag organiseren ChristenUnie en PVV een Ronde Tafelgesprek hierover.

Oosterwold ligt aan de overkant van de A27, aan de westkant van Zeewolde. Er is ruimte voor 15.000 woningen. “Oosterwold zou zich gaan onderscheiden als groen en agrarisch gebied waar de bewoners zelf verantwoordelijk zijn voor de inrichting van kavels, alle voorzieningen en de infrastructuur”, zegt Marcel Benard (ChristenUnie). “Maar de kavels die nu in Oosterwold worden uitgegeven zijn veel kleiner dan aanvankelijk was bedacht”, vult PVV-raadslid Chris Jansen aan. “Daarmee is het gebied niet onderscheidend meer van Vogelhorst. Ze vissen in dezelfde markt. Met het enige verschil dat de grondprijs in Oosterwold lager is. Het is eigenlijk een soort kannibalisme.”

“Bewoners in Hout maken zich er zorgen om”, stelt Benard. “De ontwikkeling van de wijk Vogelhorst ligt al een aantal jaar behoorlijk stil. Dat is niet goed voor de wijk, maar ook niet voor de gemeente. Er is bijvoorbeeld al bouwrijpe grond, er ligt al riolering en er zijn ook al straten aangelegd. De wethouder heeft beloofd de situatie in Oosterwold in beeld te brengen en daar in januari op terug komen.”

Tijdens het Ronde Tafelgesprek willen ChristenUnie en PVV bezorgde bewoners aan het woord laten. Ook leggen deskundigen uit wat de gevolgen zijn van deze ontwikkeling. “Met deze informatie kunnen we in januari die discussie met de wethouder goed onderbouwd gaan voeren.”