Leefbaar Almere

Leefbaar Almere

Frits Huis

Wie bent u, wat drijft u?
Ik was één van de eerste honderd bewoners van Almere en wat mij drijft is de liefde voor onze stad. Want die is prachtig uniek. Dat klinkt misschien afgezaagd, maar ik hou oprecht van Almere: ik ben in Amsterdam geboren, maar Almere is in mij geboren. En ik heb in de politiek ook menig steentje bij mogen dragen. We zijn er nog niet, maar Almere is op weg om een volwassen stad te worden.

Wat zijn de belangrijkste speerpunten van uw partij voor de komende vier jaar?
Om de financiën solide te houden. Eigenlijk moeten we qua financiën net doen alsof het nog crisis is: niet doen alsof er meer budget beschikbaar is, maar jezelf blijven beperken. Daardoor word je gedwongen creatieve oplossingen te creëren. Dat houdt ons scherp. Wel moeten we inzetten op meer woningbouw, zeker voor kwetsbare groepen. En er moet absoluut meer geld naar Groen en Onderhoud. Ik heb als wethouder de afgelopen vier jaar de verantwoording genomen voor deze moeilijke portefeuille, maar nu moet er echt meer geld naar toe. Net als naar cultuur, overigens.

Wat vindt u dat echt moet veranderen in Almere?
Het cynisme mag verdwijnen. Ik lees soms met kromme tenen die fora waar mensen alleen maar klagen en zeuren. Er gebeurt zoveel positiefs in Almere, maar er is een kleine, hardnekkige groep die dat niet wil zien en gewoon negatief wil zijn. Maar ik weet: een hele grote groep Almeerders is zeer tevreden.

Wat moet vooral zo blijven zoals het nu is?
De pioniersgeest. Daar is Almere groot mee geworden. Die oorspronkelijke soepelheid, flexibiliteit en vitaliteit moeten we blijven behouden en ook blijven omzetten in daden.

Wat merkt ‘de gewone Almeerder’ er van als u in de raad komt?
Ik hoop dat de gewone Almeerder daar helemaal niets van merkt. De stad wordt namelijk al jarenlang ordentelijk bestuurd en daar moeten we gewoon mee doorgaan. Dat besef mag zich wel wat meer gaan ontwikkelen in de stad: het gaat hartstikke goed. En wees ondertussen trots op je stad. 

De eerste 10 kandidaten

Frits Huis
Elian van Nunen
Kees Ahles
Jannie Degenhardt
Marco de Kat
Marcel Bakker
Pim Reinders
Jordy Hulsebos
Dick Soek
Tessa Bouterse