Waar is hier de PM?

Meteen na het bereiken van de vierde verdieping van het stadhuis beent de man naar rechts. Na drie grote stappen stopt hij en ziet voor zich een lege corridor. Vóór zich vinden zijn ogen niets dan donkere kantoorruimten. En dan klinkt het luid: "Waar is hier de Politieke Markt?" Tja, dat was linksaf.

Hij is vandaag de enige niet, die zoekende is. Tal van burgers en ambtenaren, maar ook raadsleden en wethouders stappen wat onzeker door de gangen. Toch is er geen aanleiding voor. Overal, maar dan ook overal staan bordjes, hangen mini-posters en lopen medewerkers die aanwijzingen geven. Tegelijk is het ook wel begrijpelijk, want het vertrouwde werkterrein van het politieke bedrijf in Almere, waar bestuurders, politici en burgers elkaar ontmoeten, wordt verbouwd. Iedereen bevindt zich op onbekend terrein.

Gedeelde smart...

... is halve smart. En zo is het! Bezoekers, ambtenaren, wethouders, raadsleden, iedereen maakt er het beste van en er is sprake van blijmoedige sfeer. De term 'schoolreisje', dringt zich wel wat op, maar vanaf het moment dat de vergaderingen beginnen, is die vrolijke uitbundigheid spoorslags verdwenen. Hoe zeer het politieke spel in de aanloop naar de verkiezingen al op scherp staat wordt geïllustreerd door de strijdvaardige woordenwisselingen tijdens de vergaderingen. En een van de raadsleden vraagt zich zuchtend af of het daarvoor niet een beetje te vroeg is, zo op de eerste PM na het zomerreces. Tja, dat politieke steekspel draagt niet bij aan snelle besluitvorming, maar het maakt het voor ons -de bezoekers- wel leuk om mee te maken.

Dichtbij

Voorzitter en burgemeester Franc Weerwind merkt tijdens zijn opening van de plenaire vergadering op dat nooit eerder zo in elkaars nabijheid werd gewerkt. Dat is mild omschreven. De raadsleden zitten knietje aan knietje en er is nauwelijks ruimte voor een tablet, laat staan een laptop. Later, in de krappe bespreekkamers, is het al na een kwartiertje akelig benauwd. En toch is er niemand van het politieke bedrijf die klaagt. Want het was de zeer bewuste keuze van de gemeenteraad zelf om tijdens de verbouwing voor deze oplossing te kiezen. Liever een half jaar ploeteren dan een klap geld uitgeven, was de motivatie.

Meer ruimte, beter toegankelijk

Die verbouwing was zeker nodig. Vanaf de nieuwe Gemeenteraad in 2018 zijn er meer raadsleden (45 in plaats van 39), maar nog belangrijker is dat er in de gangen rondom de oude vergaderruimtes regelmatig opstoppingen ontstonden. En dat het voor bezoekers toch wat lastig was om erbij te komen. De verbouwing maakt het de ambtenaren, bestuurder en volksvertegenwoordigers mogelijk hun werk beter en efficiënter te doen dan voorheen. En het wordt voor burgers beter mogelijk eraan deel te nemen. Het is echt een investering in de werking van de democratie en de verwachting (of hoop...) is dat meer inwoners van de stad de weg naar de politiek zullen vinden.

Er zijn veel meer foto's. Bekijk ze hier op de website van Bart.