Vleugels voor een goed idee

Afgelopen zaterdag was de motiemarkt tijdens de Dag van de Democratie. Had je geen motie, gemiste kans. Want over een maandje komen ze al in de besluitvorming. Een goed idee krijgt vleugels.

Dacht je dat politiek een zaak van lange adem was? Dikke dossiers, ambtelijke rapporten, lange vergaderingen en compromissen sluiten? Ja, dat komt voor, maar het kan ook anders. Tijdens de motiemarkt dienen burgers een kant-en-klare motie in, die door gemeenteraadsleden wel of niet wordt geadopteerd. Een week later volgen al de carousselbesprekingen over die motie. En als het meezit kan nog een weekje later het besluit genomen worden.

De motie-indieners deelden hun goede ideeën tijdens de Dag van de Democratie op 7 oktober met iedereen. Veel raadsleden bezochten de bijna 30 stands en lieten zich informeren. Zien ze een idee wel zitten, dan melden ze zich aan als promotor om de motie in te dienen. Maar het kan natuurlijk zijn dat verschillende politieke partijen zich voor hetzelfde idee sterk willen maken. Hoe werkt dat?

Knabbels en babbels

Dat ontdek ik tijdens het eten. Ik mag vandaag een vorkje meeprikken en ontmoet in het restaurant van de gemeente tal van raadsleden. De meeste van onze volksvertegenwoordigers hebben namelijk gewoon een baan en het raadswerk doen ze erbij. Dus razen ze uit hun werk naar het stadhuis en eten wat voordat al om 19:00 de eerste vergaderingen beginnen. Praktisch. Aan heel wat tafels zitten eters van verschillende politieke richtingen. Desgevraagd vertellen ze dat afstemming in de wandelgangen, in extra vergaderingen of per mail kan plaatsvinden. Maar aan tafel worden vaak ook al dingen besproken en dat vind ik nou slim omgaan met elkaar en de schaarse tijd. Raadswerk is mensenwerk.

Dag van de Democratie

Van het eten maak ik natuurlijk geen foto’s, dus even terug naar zaterdag de 7e. Qua weer een buitengewoon treurige dag (zie de eerste druipende foto), maar qua sfeer een prima evenement. De politieke partijen beginnen zich promotioneel te roeren en er worden hebbedingetjes uitgedeeld, in maart zijn er immers verkiezingen. Er zijn leuke workshops, je kunt met de burgemeester op de foto en voor alle bezoekers is er iets te drinken en een bitterbal. Maar het leukst is toch echt de motiemarkt. Dertig ideeën waren ingediend, bijna dertig kramen waren door de indieners bemenst. En dat is prachtig. Stadsgenoten die je vol vuur enthousiasmeren, met mooie plaatjes en nog mooiere praatjes. Ter wille van het politieke bedrijf moeten die ideeën in vergaderrijpe moties vastgelegd en dan gaat alle swung er wel uit.

Het bevreemd mij dat de raadsleden bij het indienen van een motie zelf voor de dekking moeten zorgen. Ze hebben namelijk geen eigen budget. Dat kan een serieuze hindernis zijn. Als er op 2 november over de moties wordt gesproken ga ik kijken hou dat uitpakt.

Op de website van Bart vindt u foto’s van de Dag van de Democratie, maar ook van de Politieke Markt van 12 oktober, met verrassend jong publiek en gereserveerde zitplaatsen voor de pers.