VVD pleit voor keuzevrijheid voor taxi’s

Het lijkt een ongeschreven wet dat reizigers die de Almeerse taxistandplaats achter het Centraal Station oplopen worden geacht te kiezen voor de taxi die vooraan in de rij staat. De VVD wil de reizigers wijzen op de keuzevrijheid.

“Soms heb je geen goed gevoel bij een bepaald taxibedrijf, bepaalde chauffeur of bepaalde taxi omdat die er bijvoorbeeld niet netjes of onverzorgd uitziet”, zegt Ulysse Ellian van de VVD. “Reizigers moeten eigenlijk weten dat ze dus de taxi van hun keuze kunnen nemen. Al is dat de 88ste in de rij.”
De VVD pleit er daarom voor om bij de Taxistandplaats de reizigers via een bord daarvan op de hoogte te brengen, zowel in de Nederlandse- als in de Engelse taal. “Zo’n bord kost maar een paar honderd euro, dus het lijkt een klein gebaar”, zegt Ellian. “Maar zorgt wel voor keuzevrijheid en, niet onbelangrijk, een veilig gevoel.”

Dat blijkt namelijk uit het raadspanelonderzoek dat de VVD onlangs heeft laten uitvoeren onder Almeerders die zich hebben opgegeven voor dat panel. Ellian: “62% van de respondenten bleek er niet van op de hoogte dat het niet verplicht is om bij de voorste taxi in te stappen. Maar nog belangrijker is dat 67% die keuzevrijheid belangrijk vindt. Dat is een belangrijk signaal, want er ligt een verband met het gevoel van veiligheid. Soms hebben reizigers geen goed gevoel bij een bepaalde taxi. Dan is het niet fijn als je in de veronderstelling bent dat je min of meer verplicht bent de voorste taxi te nemen.”

Een bord kan de reizigers daarop wijzen. In gemeenten als Hilversum en Amersfoort is zo’n bord al aanwezig. De VVD pleit ervoor ook in Almere een bord neer te zetten met de tekst ‘Neem de taxi van uw keuze. U bent niet verplicht de voorste taxi te nemen | Please select a taxi. You are not obliged to take the first taxi in line’.

Het voorstel wordt donderdag 8 juni besproken tijdens de Politieke Markt.