Raad op Straat: Raad laat zich informeren over cannabis

Politieke partijen laten zich niet alleen in verkiezingstijd op straat zien. Vaak wordt dat gezegd, maar het tegendeel is waar. Vorige week vrijdag liet de raad zich informeren over het cannabisbeleid, softdrugs dus.

Het symposium over het cannabisbeleid werd door VVD en CDA georganiseerd om de raadsleden te informeren over de ontwikkelingen op dit gebied. Want die zijn er voldoende: de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) vraagt om het bestaande ‘gedoogbeleid’ vaarwel te zeggen, waarbij verkoop legaal is, maar de toelevering illegaal. De VNG pleit voor duidelijke regels die kunnen worden nageleefd. “Heel goed dat veel raadsleden zich lieten infomeren”, stelt Ulysse Ellian (VVD). “Dat zouden we vaker moeten doen, want nu is de raad goed geïnformeerd. Niet onbelangrijk, want D66 had afgelopen donderdag op de agenda van de Politieke Markt een motie ingediend.”

Zo was Bernt Schneiders, voorzitter van de VNG-werkgroep Cannabisbeleid aanwezig, evenals hoogleraar rechtsvergelijking en criminologie Cyrille Fijnaut. “Maar ook de districtschef, het OM en burgemeester Franc Weerwind waren aanwezig.

Ellian: “Er werd veel duidelijk. Bijvoorbeeld dat de stelling ‘legalisering zorgt voor minder politie-inzet’ onzin is. De politie heeft in alle scenario’s veel werk aan de bestrijding van de drugscriminaliteit. De VVD heeft de motie van D66 niet gesteund omdat die te ver gaat. Zo pleiten zij voor kleinschalige legale teelt en willen ze in de stad gaan experimenten. Wij vinden dat de Tweede Kamer de definitieve wettelijke kaders moet vaststellen, daar kunnen wij als lokale gemeenten dan mee aan de slag.”

Ook mede-initiator CDA was blij met het symposium. Johan van der Kroef: “Het is duidelijk dat het  gedoogbeleid niet werkt. Wij vinden kleinschalige teelt wellicht een optie, maar dan niet door de gemeente op kassengebied Buitenvaart, zoals D66 voorstelt. Misschien moeten coffeeshops besloten clubs worden die zelf hun teelt verzorgen. Daarmee trek je het uit de criminele sfeer. En wat ook niet onbelangrijk is: we kunnen als lokale overheid, of zelfs landelijke overheid, wel heel veel willen. Maar we moeten ons ook aan internationale regels houden. Wat dat betreft doen wij een oproep aan het kabinet: neem het voortouw om tot internationale afspraken te komen.