Emailadres: jfvandervliet@almere.nl
Ik zit in de raad sinds: maart 2018

Even voorstellen
Ik ben een 47-jarige horeca-ondernemer getrouwd en vader van drie kinderen. Nu woonachtig in het dorpse Almere Haven, maar ook in Buiten en Stad heb ik gewoond. Ik ben getogen in Amsterdam maar woon al 32 jaar in deze unieke stad. Je kan me een echt ondernemer noemen. Ik begon na mijn opleiding met werken in een cafetaria met de afspraak dat ik de zaak na een aantal jaar zou overnemen. Dat is ook gebeurd en inmiddels heb ik meerdere zaken. Ik ben een pragmaticus, ik hou van oplossingsgericht denken. En er zijn best een aantal dingen die oplossing behoeven in Almere, zo ervaren veel ondernemers bureaucratie vanuit het stadhuis.

Waarom ben je actief in de politiek?
Eigenlijk best wel uit frustratie om die bureaucratie. Zo moet ik als ondernemer wel 120 A4’tjes inleveren om een vergunning te krijgen. Dat is drie keer zoveel als ik bij de bank moest inleveren om een financiering te krijgen. Daarnaast heb ik een horecazaak gehad in DoeMere. Ik betaalde daar best flink huur voor. Maar dan geeft de gemeente een vergunning voor een snackkar op de parkeerplaats die daar heel goedkoop staat. Wie bedenkt dat? Zo maak je gezinnen kapot, omdat je door inkomstenderving je personeel moet ontslaan. Maar goed: ik hou niet zo van klagen en roepen aan de zijlijn. Ik pak liever dingen aan. In de raad krijg ik daar de kans voor.

Wat zijn je belangrijkste speerpunten voor deze raadsperiode?

• Zorgen voor een aantrekkelijker ondernemersklimaat
  • Mensen weer aan het werk krijgen en zorgen dat ze blijven werken

Wat kan de Almeerder van jou verwachten?
Ik ben een aanpakker. Van mij mag er best wat meer dwang komen om mensen aan het werk te krijgen. Ik bedoel: ze eten uit de ruif van de gemeente, maar hoeven daarna niet mee te helpen met de afwas. Er mag best iets tegenover staan. Door het creatief bij elkaar brengen van bepaalde groepen is op dat gebied best wat mogelijk. Bovendien krijgen mensen wanneer ze in de samenleving participeren weer zelfvertrouwen en een sociaal leven, wat ze weer eerder aan een vaste baan helpt.