VVD wil aandacht voor huizen met middeldure huur

In Almere wordt hard nagedacht hoe er, liefst op korte termijn, meer huurwoningen in de sociale sector kunnen worden gebouwd. Die zijn hard nodig voor starters maar ook voor statushouders die zich in Almere vestigen.

In deze discussie wil de VVD de overige raadsleden graag informeren over een andere optie: het vergroten van het aanbod huizen met een zogenoemde ‘middeldure huur’, met een huurprijs van grofweg 650 tot 900 euro per maand. “Vergeleken met het buitenland hebben Nederlandse gemeenten relatief veel sociale huurwoningen, maar ook relatief veel koopwoningen”, legt raadslid Irene van Hooff (VVD) uit. “In Almere wordt maar liefst 45% van de sociale huurwoningen bewoond door ‘scheefhuurders’: dat zijn mensen die eigenlijk teveel geld verdienen voor zo’n goedkope woning. Die zouden moeten doorstromen naar zo’n middeldure huurwoning. Toch blijven die zitten, want dat soort woningen zijn er dus bijna niet. En de stap naar vrije sector huur of koophuis is kennelijk te groot.”

Het gevolg is dat de bestaande sociale huurwoningen, die hard nodig zijn, niet vrijkomen voor mensen die daar voor in aanmerking komen. Van Hooff: “45% scheefhuurders komt neer op zo’n 10.000 woningen. Als nu slechts 10% van deze groep de kans zou krijgen om zo’n middeldure huurwoning te betrekken dan zou dat al enorm de druk halen van de enorme wachtlijst voor sociale huurwoningen.”

Donderdag organiseert de VVD daarom een Ronde Tafelbijeenkomst waarin deskundigen de raadsleden informeren over deze mogelijkheid. “Het is belangrijk om met de raad vast te stellen wat een woning nu interessant maakt voor de doelgroep en waarom ontwikkelaars met ideeën zo moeilijk met de gemeente om tafel komen. Zo komt er een projectontwikkelaar die al concrete plannen heeft om bestaande panden de her-ontwikkelen naar middeldure huurwoningen.”

Het Ronde Tafelgesprek wordt komende donderdag gehouden tijdens de Politieke Markt en is openbaar toegankelijk.