VVD initieert Ronde Tafelgesprek over vergunningen

In hoeverre moet de politiek zich bemoeien met de aanvraag van vergunningen voor het starten van een bedrijf? Dat is het onderwerp van een Ronde Tafelgesprek komende donderdag tijdens de Politieke Markt. De VVD is initiator van het gesprek.

De kwestie is momenteel actueel omdat er commotie is rond de eventuele komst van een partycentrum aan de Trekweg en een groot restaurant met 700 stoelen in het centrum van Buiten. Raadslid Hilde van Garderen (VVD): “Verschillende raadsleden worden momenteel aangesproken door verontruste ondernemers in Buiten. Ze zijn bezorgd voor de concurrentie die ontstaat. Ze vrezen terugloop van klandizie met alle gevolgen van dien. Zoals faillissement en leegstand. Ze willen dat de politiek zich hierover uitspreekt.”

Op zich is Van Garderen verheugd dat de ondernemers de politiek weten te vinden, maar de vraag is in hoeverre de politiek zich hiermee moet willen bemoeien.
Van Garderen: “Het gaat hier om twee voorbeelden. Maar het is goed om duidelijkheid te verschaffen. Kunnen we – heel flauw- de discussie afdoen door louter op het bestemmingsplan af te gaan. Als de aanvraag past binnen het bestemmingsplan is iedereen immers vrij om een bedrijf te beginnen. Dit ligt ook meer in de lijn van de VVD maar we willen wel  graag het gesprek met de bestaande ondernemers aangaan en nemen hun zorgen ook zeker serieus”.

De vraag is in welk kader de raadsleden daarin kunnen bewegen, zo stelt Van Garderen. “De ruimte  is zeer beperkt. Maar we willen wel luisteren naar de zorgen van de ondernemers. Met het Ronde Tafelgesprek willen we de belanghebbenden aan het woord laten.  Zo komt een bezorgde ondernemer aan het woord, maar ook een verhuurder en een voorzitter van een winkeliersvereniging. Een ambtenaar komt uitleggen op welke gronden een aanvraag getoetst wordt. Door inzicht te krijgen kunnen we als politiek een meer afgewogen oordeel vormen in dergelijke kwesties.”