VVD ziet Almeerse kansen voor internationalisering

De VVD organiseert komende donderdag tijdens de Politieke Markt een Ronde Tafelbijeenkomst over het verstevigen van het vestigingsklimaat voor internationals. Door goed internationaal onderwijs te bieden wordt de gemeente interessant voor expats en dat is weer gunstig voor het vestigingsklimaat van internationale bedrijven.

“Veel mensen hebben, net als ik had, nog een achterhaald beeld van expats”, zegt raadslid Hilde van Garderen (VVD). Het gaat al lang niet meer om alleen over hoog opgeleidemensen uit bijvoorbeeld India die het liefst in een duur appartement wonen. Het zijn veeleer jonge gezinnen die vanuit de hele wereld komen om een paar jaar in Nederland te werken. Bij Booking.com in Amsterdam is 65% van de werknemers buitenlander. Ondertussen geven internationale bedrijven en hun medewerkers aan dat goed internationaal onderwijs een belangrijke vestigingsfactor is. Datzelfde geldt voor huisvesting. In de wetenschap dat aanbod vraag schept, zou Almere zich daarmee kunnen profileren. Dat is nu nog onvoldoende omdat er een wachtlijst in Almere is voor internationaal voortgezet onderwijs. De VVD heeft daarom al gepleit om de businesscase naar voren te halen waarbij geopteerd wordt voor een international campus in Almere voor zowel basis- als voortgezet onderwijs.”

Er is echter ook nog veel onduidelijk, zo stelt Van Garderen. “Wie zijn die Internationals nu eigenlijk en wat zijn nu precies hun wensen? Ze werken vaak met een lokaal contract en dat hoge inkomen is dus geen vanzelfsprekendheid meer. Dus is het lastig om bijvoorbeeld een huurcontract te krijgen? Om die reden wil ik via het Ronde Tafelgesprek de raadsleden laten informeren door deskundigen. Op welke manier kunnen wij die buitenlanders, die misschien vier of vijf jaar in Nederland wonen, faciliteren? Wat willen ze, wat kan Almere verbeteren? Zeker ook omdat Almere binnen de MRA (metropool regio Amsterdam, red. ) een rol daarin kan spelen, zeker qua woningaanbod. Amsterdam kan dat echt niet alleen.

Deskundigen vanuit Amsterdam komen tijdens de Ronde Tafelbijeenkomst vertellen over het Deltaplan Onderwijs in de MRA. Ook zal een medewerkster van Economische Zaken vertellen over de acquisitie van buitenlandse bedrijven. En de Almeerse expat Alan Facey vertelt hoe hij het leven in Almere ervaart, zeker op het gebied van huisvesting en onderwijs. Van Garderen: “Maar misschien speelt er nog meer. Dat kunnen we goed inventariseren. Want deze internatonale bedrijven en hun medewerkers betekenen een belangrijke impuls voor de Almeerse economie.”