SP gaat 'buurten' in de Regenboogbuurt

Hoeveel rijkste Nederlanders bezitten net zo veel als de armste acht miljoen Nederlanders samen? Het antwoord is… 3.

Het is één van de drie vragen die gesteld worden met de Kraskaarten-actie ‘Er is genoeg voor iedereen’ van de SP. Een aantal bewoners van de Regenboogbuurt kregen de kaart zaterdag aangeboden van SP-leden die langs de voordeuren trokken.  “Buurten in de Buurt’ noemen we dat bij de SP”, legt fractievoorzitter Ans DeSumma uit. “We gaan dan ergens in Almere de voordeuren langs om de band met de kiezers warm te houden. In de buurt rond basisschool Het Spectrum wonen veel SP-stemmers. Die bedanken we voor hun steun. Tegelijkertijd horen we ook hun verhalen aan.”

Veel bewoners blijken niet thuis, dus treffen de SP’ers veel gesloten voordeuren, maar degenen die wel aan de voordeur verschijnen willen best graag praten.
“Het is in Nederland echt verschrikkelijk gesteld met Zorg”, zegt een bewoner. Ik maak er geen gebruik meer van. Als ik iets mankeer koop ik voor nog geen 100 euro een ticket naar Turkije en laat me daar behandelen. Mijn verzekering betaalt de eigen bijdrage.”
‘Raadslid Frans Mulckhuijse hoort zijn verhaal  met grote verbazing aan. “Ik heb een basisverzekering”, verduidelijkt de man. “Ik moest laatst bij mijn huisarts smeken om bij mijn zoon een röntgenfoto te mogen laten maken. Het mocht niet. Dus ging ik met hem naar Turkije. Daar kost een röntgenfoto een schijntje. Bleek zijn neus gebroken te zijn. “We hebben te maken met een truttenkabinet. In Nederland en Almere hollen de voorzieningen achteruit. En dan al dat geld dat dan naar Griekenland gaat. Ik begrijp er niks van.”

De SP’ers zijn gewapend met een sleutelhanger, foldermateriaal en een kraskaart met vragen. Wie de kaart invult maakt kans op een rondleiding door de Tweede Kamer. Niet iedereen loopt daar voor warm. “Ik volg de politiek niet meer”, zegt een vrouw. “Ik stem wel SP. Emile Roemer is een sympathieke vent. Hij lacht altijd en weet zaken recht voor zijn raap te zeggen.”
“Mooi”, lacht Mulckhuijse. “De SP wordt steeds groter. Helaas zitten we in Almere niet in het College. Maar blijf ons steunen.” 
“Absoluut”, besluit de man. “Ik breng altijd mijn stem uit. Anders gaat mijn stem naar de grootste partij en dat wil ik zéker niet.”