Raad op straat - SP Café: veel geworstel met de Sociale Dienst

Inwoners klagen vaak dat de politieke partijen zich alleen in verkiezingstijd op straat laten zien. Het tegendeel is waar. De fracties van de Almeerse partijen gaan regelmatig op pad. De SP Almere organiseerde 9 november het SP Café. Tweede Kamerlid Sadet Karabulut inventariseerde verhalen van mensen die botsen met de sociale dienst en de  regelgeving.

De avond zorgde voor een bomvol Café op 2 aan het Stadhuisplein en leidde in ieder geval tot een nieuw initiatief: de oprichting van een actiecomité dat zich richt op misstanden van de sociale dienst. Zeker tien aanwezigen sloten zich spontaan aan bij dit actiecomité. De hele avond kwamen Almeerders aan het woord die bij de afdeling Sociale Dienst met hun kop tegen de muur lopen. Veel bezoekers vonden de verplichtingen die de dienst stelt ‘ridicuul’. Zo is het vaak verplicht om dagelijks vijf sollicitatiebrieven te schrijven. Wie – naar oordeel van de ambtenaar – zich niet aan de afspraken houdt, wordt op de uitkering gekort of vervalt al snel in de Bijstand. Niet zelden werden de ambtenaren van die afdeling beticht van machtsmisbruik. ‘De één interpreteert de regels anders dan een ander. Het is dus zaak om goede maatjes met jouw contactpersoon te blijven, want anders ben je zuur’, aldus een aanwezige.

Er bleken meer knelpunten. Zo begrijpen allochtonen vaak de (moeilijke) brieven van de sociale dienst niet. Een vrouw doet al vier jaar geen vrijwilligerswerk meer. Ze werd verplicht om daar mee te stoppen omdat ze anders niet voldoende uren beschikbaar is om een baan te kunnen aanvaarden. En er was ronduit onbegrip over vrijwilligers die het werk doen van betaalde krachten. Zelfs de gastvrouwen- en heren in de ontvangsthal van het Stadhuis werken daar met behoud van uitkering. “De SP heeft dat in de raad geprobeerd aan te kaarten, maar er was nauwelijks steun voor onze motie”, legde raadslid Frans Mulckhuijse de aanwezigen uit.

Een golf van ontzetting ging door het Café toen Natasha Spijker van de Wijkwinkel in Haven vertelde dat er in Almere jaarlijks 100 huisuitzettingen zijn, waaronder gezinnen met kinderen, omdat zij te diep in de schulden zitten en ook de huur, nutsvoorzieningen, of hypotheek niet meer kunnen betalen. Zij moeten bij familie of vrienden onderdak zien te vinden, want Almere heeft plek te weinig. De opvangplekken van het Leger des Heils zitten vol. Fractievoorzitter Ans DeSumma liet weten hier opheldering over te vragen. “Ik weet dat er gezinnen zijn die op straat komen te staan, maar niet in deze aantallen.”