PVV en VVD willen aandacht voor veiligheid openbaar vervoer

Voor de Politieke Markt van komende donderdag hebben zowel de PVV als de VVD de veiligheid in en rond het openbaar vervoer op de agenda geplaatst.

De VVD doet dat naar aanleiding van de geweldsincidenten, zoals op 5 januari bij Station Parkwijk, waarbij NS-personeel zware verwondingen opliep. “Onaanvaardbaar”, zegt fractieassistent Ulysse Ellian. “Wij zetten dit op de agenda omdat wij dit niet willen wegzetten als een landelijk probleem. De incidenten hebben zich voorgedaan in Almere en dus is het ook óns probleem. Dit soort incidenten willen we niet. Daar moeten we iets mee doen.” De VVD heeft komende donderdag een vertegenwoordiger van FNV Spoor gevraagd om tijdens de vergadering uit te leggen waar NS-personeel zoal mee te maken krijgt. Ulysse: “Belangrijk is om vast te stellen wat de NS zelf kan doen, maar ook in hoeverre de gemeente daar een bijdrage in kan leveren. We willen donderdag van de burgemeester toegezegd krijgen dat verschillende mogelijkheden serieus onderzocht zullen worden. Vervolgens moeten er tussen de betrokken partijenafspraken daarover gemaakt worden.”

PVV
De PVV heeft donderdag nog een appeltje te schillen met burgemeester Franc Weerwind en wethouder Frits Huis omtrent de veiligheid in de (stads)bussen. Raadslid Willem Boutkan: “Wij hebben in november schriftelijke vragen gesteld over de schokkende uitkomsten van de veiligheidsscan Samen op Reis. Daarin scoort Almere het rapportcijfer 1. We hebben gevraagd welke maatregelen de gemeente gaat treffen. We hebben daar veel te laat antwoord op gekregen en die antwoorden waren ook nog eens zwaar teleurstellend. Er schijnt vorige week overleg geweest te zijn tussen Connexxion en de gemeente, maar er wordt geen enkele oplossing aangedragen. Wij hebben wel goede oplossingen voorhanden. Bijvoorbeeld stoppen met het open instapsysteem: iedere passagier moet éérst langs de buschauffeur. Dat kost wellicht wat meer tijd, maar we moeten in oplossingen denken. Het is ook mogelijk om de kaartverkoop in de bus af te schaffen. Passagiers moeten dan vooraf een kaartje kopen. Anders kom je er niet in. Almeerders voelen zich onveilig in de bus en wij willen donderdag horen welke actie de gemeente daarop gaat ondernemen.