PVV wil rol Almere om dierenleed Oostvaardersplassen te stoppen

De PVV wil dat de gemeente Almere haar verantwoordelijkheid neemt om de problemen met de grote grazers in de Oostvaardersplassen zo snel mogelijk op te lossen. De partij heeft hiertoe een motie ingediend die komende donderdag in de raad wordt besproken.

Fractievoorzitter Toon van Dijk: “We hebben de afgelopen maanden gezien welk ongelooflijk dierenleed in de Oostvaardersplassen heeft plaatsgevonden. Omdat minstens 10% van dit natuurgebied op Almeers grondgebied ligt, vinden wij dat Almere haar verantwoordelijkheid moet nemen.”

De partij komt daarom met een motie die de gemeente ertoe oproept het initiatief te nemen om nog voor de zomervakantie in overleg te treden met andere overheden. Van Dijk: “We moeten voorkomen dat deze ellende zich de komende winter gaat herhalen. Door gebrek aan voedsel sterven de dieren door verhongering. Dat kan gewoon niet door de beugel. Er staat een hek om de Oostvaarderplassen. De dieren kunnen geen kant op, dus moet er een oplossing komen. We laten de dieren in Ouwehands Dierenpark toch ook niet verhongeren?”

Met welke oplossing de overheden komen, maakt de PVV niet zoveel uit. “Bijvoeren, of de grote grazers uit het gebied weghalen: het is mij om het even. Als er maar een oplossing komt om dit schrijnende dierenleed te voorkomen.”

De gemeente zou hiervoor nog voor de zomer de provincie en het Rijk uitnodigen voor een gesprek om tot een oplossing te komen. Uiterlijk in september moet die oplossing voorhanden zijn.

Komende donderdag praat de gemeenteraad over dit onderwerp tijdens de Politieke Markt. Dan wordt ook duidelijk of de motie van de PVV een meerderheid haalt.