Omgevings Alert opnieuw op de agenda

Komende donderdag wordt tijdens de Politieke Markt opnieuw gesproken over de App Omgevings Alert. Met deze App worden burgers en ondernemers automatisch geïnformeerd wanneer er in de eigen omgeving bijvoorbeeld een bouwaanvraag wordt ingediend.

Met andere woorden: wie zich abonneert op de App hoeft niet de aankondigingen op de gemeentelijke pagina’s in Almere Dichtbij helemaal af te speuren. Volgens raadslid René Eekhuis van de PVV is deze App een welkome aanvulling op de bestaande aankondigingen.
In 2013 stelde hij namens de PVV ook al voor om gebruik te maken van deze App die in veel (grote) steden in Nederland wordt gebruikt. “Het college heeft in de beantwoording aangegeven dat het niet uitsluit om in de toekomst nog meer gebruik te gaan maken van digitale mogelijkheden, al dan niet gekoppeld aan de Almere App die toen nog in ontwikkeling was”, aldus Eekhuis. “Inmiddels blijkt dat de Almere App die mogelijkheid niet biedt. Daarom zet ik het opnieuw op de agenda.”
Bij de voorjaarsnota is aangegeven dat de kosten voor de gemeente Almere voor het gebruikmaken van omgevingsalert.nl rond de 2000 tot 2500 euro per jaar liggen.
Via de App kan een bewoner of ondernemer zich laten waarschuwen wanneer in zijn straat of wijk bijvoorbeeld een bouwvergunning wordt aangevraagd. Het is overigens ook mogelijk voor een ander Almeers gebied een waarschuwing te krijgen, bijvoorbeeld een bedrijventerrein.
Eekhuis: “In de steden waar de App wordt gebruikt wordt er enthousiast gereageerd. Ook de minister van Binnenlandse Zaken heeft aangegeven dat de App een goede ontwikkeling is bij het bieden van overheidsinformatie. Den Haag en Rotterdam maken al gebruik van de App.” 
“In het verleden hebben incidenten plaatsgevonden in Almere waar bewoners van mening waren dat ze niet goed geïnformeerd waren door de overheid, ook al stond het in de krant. Deze App kan een hoop ergernis wegnemen omdat het duidelijkheid verschaft.”