Partijen nemen geen genoegen met buurtapp-stickers

Vier partijen (PVV, VVD, PvdA en Leefbaar Almere) vinden dat er in de Almeerse wijken duidelijke borden moeten komen die kwaadwillenden waarschuwen dat er buurtappgroepen actief zijn. Het college van Burgemeester en Wethouders vindt een waarschuwingssticker voldoende, maar de vier partijen vinden dat te minnetjes.

“Een bord is toch heel iets anders dan een sticker”, legt Ramona Aukes (PVV) uit. “Daar gaat een waarschuwingssignaal van uit. Inbrekers slaan er waarschijnlijk minder snel toe als ze weten dat ze in de gaten worden gehouden. De criminaliteit wordt daarmee weer ietsje teruggedrongen en dat is belangrijk. Het komt de leefbaarheid ten goede.”

Met een buurtappgroep waarschuwen buurtbewoners elkaar via WhatsApp wanneer zij iets verdachts in de wijk zien. In zeer korte tijd worden zo de bewoners gealarmeerd en kunnen zij actie ondernemen of 112 bellen.

Komende donderdag 12 mei bespreekt de raad het voorstel van de vier partijen. Aukes: “Het is een gevolg op het verzoek van de beheerders van buurtappgroepen in de Eilandenbuurt. Die wilden zo’n bord plaatsen in hun wijk. Het college vindt stickers afdoende. Zij vinden borden een te rommelig straatbeeld geven. De PVV heeft daar toen (technische) vragen over gesteld, maar het college blijft bij haar standpunt. Wij willen nu weten hoe de andere partijen er over denken.”

Volgens Aukes maakt het verschil tussen een sticker en een bord wel degelijk veel uit. “Een sticker is sneller onleesbaar en er gaat minder autoriteit van uit”, meent het raadslid. “In onze vragen aan het college vroegen wij of criminelen het meest bevreesd zijn voor sociale controle, en buurten met WhatsApp-groepen liever mijdt? Hierop was het antwoord: ‘Tilburg heeft een afschrikeffect als één van de mogelijke oorzaken genoemd’. Daarom is de PVV van mening dat een bord, dit dan veel duidelijker kenbaar maakt in een buurt, dan een sticker.”