"Bomenkap in wijken is trend aan het worden"

De bomenkap in Almeerse woonwijken is volgens de PVV een trend aan het worden. Een trend die snel een halt moet worden toegeroepen. De partij wil een discussie over de ‘kapwoede’ van de gemeente nu bewoners in de Kruidenwijk fel tegen het rooien van de bomen zijn.

“Ik heb met de bewoners van Kruidenwijk door de wijk gelopen”, zegt PVV-raadslid Olaf Buitelaar. “Het is voor de meeste mensen volstrekt onduidelijk om welke reden die bomen moeten verdwijnen.” 

De gemeente wil de grote bomen rooien omdat de wortels schade zouden toebrengen aan het trottoir. Ook zouden de meeste bomen na dertig jaar zijn uitgegroeid en ziek zijn. “Volgens de bewoners is dat onzin”, pareert Buitelaar. “Het is gewoon een routineklus voor ambtenaren. ‘Groot onderhoud’ staat voor hen gelijk aan ‘bomen rooien’. Als je de straat 30 centimeter ophoogt is het probleem verholpen. Wethouder Frits Huis heeft meer dan 200 protesthandtekening ontvangen en daarop de bewoners beloofd uit te zoeken of kap van de bomen echt noodzakelijk is. “Door de kwestie op de agenda van de Politieke Markt te zetten hopen we druk op het proces te houden.”

Het stoort Buitelaar dat de gemeente zonder overleg de bewoners voor het blok zet. “Ik heb begrepen dat in meer Almeerse wijken bomen zijn gerooid zonder de bewoners goed te informeren. Het stadhuis heeft regelmatig beterschap beloofd. Maar nu gebeurt weer precies hetzelfde. Het is een trend die tot staan moet worden gebracht. Hier moet lering uit worden getrokken. De bewoners worden niet serieus genomen.”

Want bomenkap is niet altijd zo vanzelfsprekend als de gemeente doet voorkomen, volgens Buitelaar. “Het is vaak de goedkoopste oplossing. Maar het kan ook anders. In de Menuetstraat in Muziekwijk kregen de bewoners ook te maken met plotselinge kap van bomen. Ze zijn uit protest met zijn allen voor de kappers gaan staan. Uiteindelijk is in overleg met de gemeente besloten de bomen te laten staan, op verantwoording van de bewoners. Het kan dus wél!”