PVV: Te strenge eisen voor strandondernemers

De gemeente wil graag levendigheid aan de stranden. Exploitanten mogen een bedrijf starten op voorwaarde dat zij de stranden netjes houden. Volgens de PVV zijn die eisen die de gemeente stelt echter veel te streng. Komende donderdag wordt de kwestie besproken tijdens de Politieke Markt.

Almere telt mooie stranden en ligplaatsen bij het Weerwater, de Noorderplassen en in Haven. Sinds 2013 worden gesprekken gevoerd met ondernemers die geïnteresseerd zijn. “Ik heb een aantal van de ondernemers gesproken die zijn afgehaakt”, zegt raadslid Annette Raijer van de PVV.  “De reden is dat zij de eisen te streng vinden.”

Volgens Raijer wordt van de ondernemers verwacht dat zij niet alleen de stranden netjes houden, maar ook het groot onderhoud verrichten. Ook moeten de ondernemers na grote evenementen alles weer spik en span maken. Raijer: “Dat is pittig, maar je zou nog kunnen zeggen dat er over die eisen gesproken kan worden. Vreemder is dat de gemeente van de strandexploitanten verwacht dat zij iedere dag hun boeltje volledig afbreken en het dan ’s morgens weer moeten opbouwen. Dat is niet reëel. Wie een botenverhuurbedrijf exploiteert, of een eetpaviljoen, kan niet iedere keer alles opbreken. Maar dat is wel wat de gemeente eist. Voor de exploitatie in Haven zijn de vier kandidaten allemaal ongeschikt bevonden omdat ze niet aan de eisen voldeden.”

De PVV is daarom van mening dat de gemeente een coulanter beleid moet voeren. “Bovendien moet de mogelijkheid er komen dat er seizoens-exploitanten komen”, meent Raijer. “Zo gebeurt dat in de bekende kustplaatsen ook.”
Bijkomend aspect is dat de gemeente nu deze verwachte inkomsten misloopt. Ter compensatie wordt er nu bezuinigd op het groot onderhoud van de watergangen. “Dat is weer nadelig voor de watersporters”, stelt Raijer. “En dus uiteindelijk ook voor de economie. Onze vraag is simpel: stel de eisen bij en maak seizoens-exploitatie mogelijk.”