Raad op Straat: PvdA bediscussieert vluchtelingenprobleem met achterban

Afgelopen dinsdag hield de PvdA Almere voor de achterban, en andere geïnteresseerden, een ledenvergadering, waar ook de vluchtelingenproblematiek op de agenda stond. De sociaal-democraten vinden het een morele plicht om de ontheemden op te vangen, maar niet tegen elke prijs zo bleek tijdens de bijeenkomst. Regelmatig kwam naar voren dat goede communicatie noodzakelijk is. “Een kennis van mij werkt in Amsterdam waar vluchtelingen worden ondergebracht in een sporthal”, zei een bezoekster. “Daar kan dus even niet meer gesport worden. Vooraf werd dat duidelijk gecommuniceerd. Er ontstond bij de gebruikers begrip. De vluchtelingen werden met open armen ontvangen en vrijwilligers boden zich massaal aan.”

Fractievoorzitter John van der Pauw stelt dat in Almere geen sporthallen nodig zijn voor opvang. “Er staan voldoende panden leeg, zoals de Aardbei in Stad en De Delta in Buiten. En misschien is het ook een goed idee om een aantal vluchtelingen in vrije sector-huurhuizen te huisvesten. Daar staan er heel veel van leeg. En dat legt geen druk op de sociale huurwoningen.”

Een aanwezige stelt dat de Almeerders uitgelegd moet worden dat de vluchtelingen geen huurhuizen wegkapen. “Het idee leeft dat ze allemaal direct een woning krijgen. Dat is dus onzin. Ook hier geldt: goed communiceren.” De PvdA’ers vinden dat Almeerders in contact moeten komen met de vluchtelingen. “Zonder over hun trauma’s te praten. Gewoon lekker koken, of sporten.”

Toch is er ook wat terughoudendheid bij sommige leden. Zo is er twijfel over de vluchtelingen ooit terugkeren naar hun verwoeste land. “Niet allemaal waarschijnlijk”, klinkt het. “Wie hier verliefd wordt of een baan vindt zal zeker willen blijven.” De blijvers moeten zich dan wel conformeren aan de Nederlandse grondwet, zo lijkt de mening toegedaan. “De PvdA is daar vroeger wel te soft in geweest”, zegt een bezoeker. “Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam was daar ook heel duidelijk in: anders donder je maar op.”

Communicatie is ook belangrijk richting mensen die grote problemen hebben met de grote stroom vluchtelingen. “Ik heb er zelf ook best wel moeite mee”, zegt een vrouw. “Maar ik wil dan niet direct weggezet worden als een racist.

Conclusie is dat aan de Almeerse bevolking goed uitgelegd moet worden waarom de opvang van vluchtelingen noodzakelijk is. Goede communicatie is heel belangrijk om onbegrip, en misschien ook escalatie, te voorkomen.