PvdA bezorgd om splitsing eengezinswoningen

Eengezinswoningen die door kopers worden omgebouwd tot appartementen. De PvdA ziet het op steeds meer plekken in Almere gebeuren, waaronder de Filmwijk en Oostvaardersbuurt. Het is een zorgwekkende ontwikkeling. Binnenkort praat de gemeenteraad over dit onderwerp tijdens de Politieke Markt.

Raadslid John van der Pauw (PvdA) ontvangt steeds meer signalen van bewoners die zich ergeren aan deze ontwikkeling. “Mensen kiezen voor een bepaalde buurt met een reden. Zo worden eengezinswoningen betrokken door gezinnen. Dan vinden bewoners het vreemd wanneer die woningen ineens worden omgebouwd tot soms wel drie zelfstandige appartementen. Er ontstaan bijvoorbeeld parkeerproblemen of er is geluidsoverlast. Maar het belangrijkste is dat de balans in de buurt verdwijnt. In Filmwijk is een aantal huizen opgekocht door een vastgoedondernemer die vervolgens in de wijk pamfletten uitdeelt om nog meer mensen te bewegen hun woning te verkopen. Om daar dan ook appartementen van te maken. De bewoners zien hun wijk veranderen.”

De PvdA toont zich al jaren voorstander van woningen voor starters, maar deze ontwikkeling past daar niet bij, zegt Van der Pauw. “Integendeel, want deze huurbazen rekenen als regel exorbitante prijzen voor hun kamers. Het is de vraag of die prijzen correct zijn. Bovendien leidt het tot gedoe. Bewoners klagen over afvaldumpingen bij de appartementen.”

Niet alleen in de Filmwijk worden woningen omgebouwd om er appartementen te verhuren, ook in de Oostvaardersbuurt is dat het geval. Vanuit de De Hoopstraat en Vrije Zee straat komen klachten.  Van der Pauw: “Ik heb begrepen dat voor het omkatten van woningen tot appartementen een vergunning nodig is. Als omwonenden de gemeente vragen om te handhaven krijgen ze te horen dat er niets aan gedaan wordt.”
Van der Pauw heeft al eerder gesignaleerd dat er kamers worden verhuurd in wat eigenlijk eengezinswoningen zijn. De gemeente treedt tegen overbewoning op als er meer dan vier kamers worden verhuurd. “Ik kende situaties waar in één woning zes kamers werden verhuurd en waar in totaal tien mensen wonen. Niet iedere bewoner staat ook ingeschreven. Soms verbieden verhuurders dat.”
Het college heeft aangegeven nieuwe regels te willen opstellen over het verhuren van kamers in eengezinswoningen. Er wordt nog niet gewerkt aan regels voor het omkatten van eengezinswoningen tot appartementen. “Daarom willen wij daar binnenkort met alle politieke partijen tijdens de Politieke Markt over praten”, legt van der Pauw uit.