VVD en PvdA: ‘ROC TOP heeft bestaansrecht in Almere’

Het kleine ROC TOP heeft, naast het grote ROC van Flevoland, bestaansrecht in Almere en het college moet daar een duidelijk standpunt over innemen. Dat is de opzet van het agendaverzoek dat VVD en PvdA gezamenlijk indienen en dat donderdag besproken wordt.

Een aantal weken geleden liet het ROC van Flevoland weten dat een landelijke onderwijscommissie de minister binnenkort gaat adviseren om concurrent ROC TOP gefaseerd te laten verdwijnen in Almere. “Dat was een voorbarige conclusie”, stelt raadslid Jerzy Soetekouw (PvdA). “Iemand heeft die uitspraak gelekt en het ROC van Flevoland deed het direct voorkomen alsof het dan ook al een gelopen koers is. Dat is wat kort door de bocht. We kunnen die houding ook niet los zien van het feit dat het ROC van Flevoland wil uitbreiden met een vestiging in Poort en daarom de ruim 300 leerlingen van ROC TOP erg goed kan gebruiken.”

Wat de VVD en PvdA betreft is er allerminst sprake van een gelopen koers. “Wij vinden dat jongeren in Almere een keuze moeten hebben”, legt raadslid Hilde van Garderen (VVD) uit. “Sommige leerlingen gedijen nu eenmaal beter op een kleine school. Daarbij hoort ROC TOP ook nog eens tot de drie beste ROC’s van de Randstad.”

Soetekouw: “Die kwaliteit hebben we nodig. Wij willen dat het college zich uitspreekt over deze kwestie. Het grote ROC van Flevoland en het kleine ROC TOP kunnen elkaar versterken. Het ROC van Flevoland moet dan wel het bestaansrecht van ROC TOP erkennen.”

De VVD heeft de Almeerse situatie intussen ter sprake gebracht in de Tweede Kamer. Van Garderen: “Dat uitgelekte advies van de onderwijscommissie heeft als uitgangspunt dat ROC’s elkaar niet kapot moeten concurreren. Dat is prima natuurlijk, maar geldt uitsluitend als er drie of meer ROC’s in een bepaald gebied actief zijn. In Almere zijn er maar twee. Het gaat om de keuzevrijheid in ónze stad en van ónze jongeren. Dat is van belang voor de kwaliteit van onderwijs in Almere. Dat willen we graag door de wethouder bevestigd zien.”