PvdA wil eenvoudiger afhandeling (waterschap)belasting

De betaling van Waterschapbelasting en de lokale heffingen kan in Almere een stuk eenvoudiger. Door een eenvoudiger afhandeling worden bewoners ontlast en kan de gemeente veel tijd, en dus geld, besparen.

“De gemeentelijke belastingen, en die van het Waterschap, werken met dezelfde toetsing: betalingscapaciteit en vermogen”, zegt PvdA-fractievoorzitter Jerzy Soetekouw. “Toch worden ze separaat afgehandeld en dat is niet logisch. Twee ambtenaren van twee verschillende instanties doen precies dezelfde toetsing. Wij vragen ons af of die toeslagen niet gecombineerd kunnen worden. Dat moet kunnen, volgens ons is het zelfs een ABC’tje. In andere gemeenten wordt dat namelijk wel gedaan.”

Daarnaast speelt er nog een tweede probleem, waar het Almeerders betreft die aanmerking komen voor kwijtschelding van de heffingen. Soetekouw: “Dat moeten zij uiterlijk in april aangevraagd hebben. Wij hebben voorbeelden van Almeerders die, in het ergste geval, pas in december uitsluitsel kregen over hun verzoek. Dat is acht maanden. Ze hadden niet eens een ontvangstbevestiging gekregen. Dat is weinig dienstbaar naar je bewoners en eigenlijk kan dat gewoon niet. Mensen zitten veel te lang in onzekerheid.”
De PvdA heeft hierover verschillende klachten binnengekregen en stelt dat er sprake is van een structureel probleem. “Het wordt onnodig moeilijk gemaakt omdat voor alle heffingen de kwijtschelding apart aangevraagd moet worden. Daarnaast zijn er vorig jaar door automatische toetsen honderden Almeerders onterecht afgewezen. Dat is misschien een eenmalige fout geweest die extra werk heeft gekost, maar het verschil tussen afhandeling in zes weken of acht maanden is veel te groot. Dat moet anders kunnen.”
Donderdag wordt de kwestie, op initiatief van de PvdA, besproken in de Politieke Markt.