Raad op Straat - PvdA-delegatie doet excursie door Haven

Politieke partijen laten zich niet alleen in verkiezingstijd op straat zien. Vaak wordt dat gezegd, maar het tegendeel is waar. De PvdA gaat geregeld op excursie in de stad. Onlangs bracht de partij in Haven een bezoek aan een aantal nieuwe initiatieven op het gebied van cultuur, zorg en bewonersbeheer.

Naast de reguliere werkbezoeken organiseert de PvdA ongeveer iedere twee à drie maanden een dergelijke excursie. “Voor ons een uitstekende manier om binding te houden met bewoners”, zegt raadslid Ciska van Rijn die de excursie had opgezet. “Maar ook de bezochte instanties stellen de interesse van de delegatie op prijs. De sociaaldemocraten bezochten op één dag vier locaties.

De eerste halte was bij de bewonersgroep Ecologisch Beheer Park Uithof. Leden van de groep gaven uitleg over het Voedselbos dat daar aangelegd gaat worden: een gevolg van een succesvolle oproep daartoe tijdens de motiemarkt, afgelopen najaar. De bewoners willen er een ‘eetbaar bos’ van maken en lieten weten dat de vorderingen voorspoedig verlopen. De gemeente is al begonnen met de voorbereidingen ter plekke. “Een aantal leden volgen nu een cursus hoe fruit- en notenbomen onderhouden kunnen worden”, aldus een bewoner. “Dit najaar kan de eerste aanplant worden gedaan.”

Voorts kreeg de delegatie een rondleiding bij de Blauwe Reiger, waar diverse bedrijven op gebied van cultuur en zorg zijn gevestigd. “Mooi om te zien hoe een organisatie als Art Loca de aanjager blijkt de zijn van een mooie combinatie”, zegt Ciska van Rijn. “Kunstenaars kunnen er ruimtes huren en Art Loca biedt zelf dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking. Altijd goed om met elkaar kennis te maken.

Datzelfde geldt voor Hal24 dat deze maand de deuren opent aan De Steiger 24. Bij Hal24 werken designers met materialen die straks onder anderen afkomstig zijn van het upcycling perron. Van Rijn: “Geweldig dat zo’n leegstaand pand op deze manier wordt gebruikt voor creatieve ontwerpers.” Ze ervaarden overigens op een positieve manier medewerking van de gemeente. ”

De excursie eindigde bij het onlangs volledig verbouwde Corrosia. De delegatie had vooral interesse in het vernieuwde theater waar het verhoogde plafond tot meer mogelijkheden op het gebied van belichting brengt. “Het pand ziet er prachtig uit”, vonden de PvdA’ers. Van Rijn: “En goed dat er ook ruimte is voor woningen. Bovenin het pand wonen jonge mensen heerlijk in het hartje van Almere Haven.”