Opnieuw in de raad…. Ciska van Rijn (PvdA)

Ciska van Rijn heeft er al twee termijnen als PvdA-raadslid opzitten, maar weigert zichzelf te profileren als ervaren rot. “Ik ben niet anders dan toen ik begon als raadslid. Je groeit natuurlijk wel in je functie, maar je leert ook altijd weer nieuwe dingen.”

Van Rijn begon acht jaar geleden als raadslid. “Ik was toen al 42 jaar. Geen groentje meer, dus. En ik had ook beroepsmatig flink wat ervaring met financiën. Dat is waarschijnlijk anders voor iemand die op jonge leeftijd in de raad komt.”

Van Rijn zegt in haar begintijd veel geleerd te hebben van toenmalig fractievoorzitter Rob Beuse. "Achteraf merkte ik pas hoe knap het van hem was om twaalf kikkertjes in de kruiwagen te houden. Ik ben nu zelf vice-fractievoorzitter en er staat een leergierige nieuwe generatie PvdA-raadsleden klaar. Daar maak ik na de volgende verkiezingen graag plaats voor. Dan is het mooi geweest.”

Van Rijn had eigenlijk deze raadsperiode al afscheid willen nemen van het raadswerk. “Maar de transitie van divers sociaal en zorgbeleid (van Rijk naar gemeente, red.) heeft voor veel Almeerders flink wat gevolgen, daar wil ik goed op controleren. Daarom heb ik mij wederom kandidaat gesteld en ben ik voorzitter van de verkennersgroep Sociaal Domein geworden.  Ik wil de vinger aan de pols houden of het uitgangsprincipe ‘één gezin, één plan, één regisseur’ ook werkt. Dat gaan we overigens volgend jaar evalueren.”

Op korte termijn laat Van Rijn ook van zich horen. “Samen met de SP zet ik TTIP op de agenda. Dat handelsverdrag tussen Europa en de VS is schadelijk voor het milieu en heeft mogelijk gevolgen voor lokaal gevoerd beleid. Ook heb ik zojuist schriftelijke vragen ingediend over de korting op het Jeugdbudget. Daar heeft de wethouder de raad tamelijk laat over geïnformeerd. Ik wil weten wat de gevolgen van die korting zijn.”