PvdA bekijkt kleuren van de Regenboogbuurt

Inwoners klagen vaak dat de politieke partijen zich alleen in verkiezingstijd op straat laten zien. Het tegendeel is waar. De fracties van de Almeerse partijen gaan regelmatig op pad. De PvdA bracht een bezoek aan de Regenboogbuurt.

Bewoners Frans Luke en Diana van Diepen ontvingen vorige week de PvdA-delegatie, waaronder wethouder Tjeerd Herrema, die poolshoogte kwam nemen naar de kleurstelling in de wijk. Luke en Van Diepen zijn lid van het actiecomité Behoud de Regenboogbuurt dat zich beijvert om de kleuren in de wijk weer hun oude glans te geven. “De Regenboogbuurt is de enige woonwijk ter wereld waar kleur zo essentieel, grootschalig en geregisseerd is toegepast”, legt Luke de PvdA’ers uit. “Je hebt, bijvoorbeeld in Berlijn, wel twee of drie straatjes, maar niet zoals hier in Almere. Bij de realisatie van de buurt (jaren ’90) kozen de bewoners er bewust voor om in de kleurrijke buurt te wonen. Maar bijna twintig jaar later hebben sommige bewoners eigenhandig andere kleuren gekozen. “De oorspronkelijke opzet is daarmee verlaten, met het gevaar dat de wijk gaat verloederen.”

Het actiecomité wil die unieke uniformiteit terug. “Misschien niet in de oorspronkelijke opzet, waarbij een voordeur soms wel vijf verschillende kleuren bevatte”, zegt Van Diepen. “Maar wel met vaste afspraken. Kijk, bij huizen van de woningbouwvereniging is het makkelijk te regelen. Maar bij koophuizen, waar individuele koopcontracten zijn getekend, ligt dat anders.”

De PvdA’ers menen zich te kunnen herinneren dat de kleurafspraken destijds in het koopcontract werden vastgelegd. Luke: “Dat klopt. Maar een heleboel nieuwe bewoners hebben daar niet bij nagedacht, of gewoon maling aan. En er is ook geen handhaving.”

Het actiecomité Behoud de Regenboogbuurt wil dat de wijk wordt aangemerkt als cultureel erfgoed,  zodat handhaving mogelijk is. Bewoners zouden dan via een website heel gemakkelijk de vereiste kleuren kunnen opvragen.

Na de uitleg maakte het gezelschap een ronde door de wijk. Luke en Van Diepen wezen de PvdA’ers op voorbeelden van de vergane glorie: muren die niet in het oorspronkelijke blauw, maar groen geschilderd zijn, doorkijkjes in straten die een ander beeld geven dan beoogd door de komst van schuttingen en huizen die een andere kleur hebben gekregen.

In een manifest doen de bewoners aanbevelingen aan de raad: informeer de bewoners over de wijk, leg een kleurendatabank aan en maak van de wijk een beschermd stadsgezicht. Ook zou de gemeente met een plan moeten komen om de Regenboogbuurt te beschermen. PvdA-vicefractievoorzitter Ciska van Rijn denkt aan een agendavoorstel om dit met de raad te kunnen bespreken, zodat de raad een bewuste keuze maakt.  Wethouder Tjeerd Herrema:. “Je zou zo graag zien dat deze buurt in de oorspronkelijke staat behouden blijft. Die kleurstellingen zijn echt heel bijzonder. Heel on-Nederlands. Maar botst dat dan met onze wens om de gemeente welstandsvrij te maken? Welstandsvrij is nu eenmaal welstandsvrij. Dan zijn er geen regels.”