Leefbaar Almere wil versoepeling braderieborden

De fractie van Leefbaar Almere wil een versoepeling van de regel dat voor braderieën en kleine festiviteiten een verbod geldt op het plaatsen van reclameborden

“Dit is een heel simpele bepaling in Algemene Plaatselijke Verordening (APV) die heel simpel ongedaan kan worden gemaakt wanneer de raad daartoe besluit”, zegt raadslid Nico van Duijn van Leefbaar Almere. “Voor organisatoren van braderieën is goede aankondiging van het evenement van levensbelang. Reclameborden aan lantaarnpalen is daartoe een beproefde methode. Maar in Almere mogen die borden niet in de centra geplaatst worden. Ik vind dat wat overdreven voor een bord waar misschien een ballonnetje aan hangt. Dat moet toch kunnen?”

Waarom het verbod dan ooit in de APV is opgenomen, is voor Van Duijn een raadsel. “Misschien is er angst voor wildgroei aan borden. Je kan je afvragen of die angst terecht is. Wie stoort zich nu aan zo’n onschuldige aankondiging? Die borden worden door de organisatie na afloop van het evenement zelf weer opgehaald omdat ze dan weer kunnen worden hergebruikt. Mocht dat op één of andere manier niet gebeuren, dan is handhaving niet zo heel ingewikkeld. Je maakt een foto van het bord, verstuurd die met een app’je en stuurt een boete. Wat mij betreft is dit dus een regel waar we heel simpel afscheid van kunnen nemen.”