Leefbaar Almere onderzoekt nieuwe journalistieke wegen

Bij de eerste Politieke Markt na de zomer wordt op initiatief van Leefbaar Almere een Ronde Tafelbijeenkomst gehouden om te zien of er in Almere nieuwe journalistieke wegen bewandelt kunnen worden.

In Almere is het aantal nieuwsbrengers schaars: qua professionele media zijn alleen Omroep Flevoland en Almere DEZE WEEK nog actief. Leefbaar Almere vindt dat geen wenselijke situatie. “De samenleving, en dus ook de overheid, is erbij gebaat wanneer er journalistiek tegengas kan worden gegeven”, zegt raadslid Nico van Duijn. “Na het verdwijnen van Almere Vandaag en, in mindere mate, Media 036, is de professionele persvoorziening aardig uitgedund. Wij willen als Leefbaar Almere inventariseren wat alternatieve mogelijkheden zijn waarbij de gemeente geld vrijmaakt voor nieuwe vormen van journalistiek.”
De partij biedt daarbij zelf een aantal opties aan. Van Duijn: “Je zou kunnen denken aan een gericht fonds, een beetje vergelijkbaar met het Cultuurfonds. Dat geld is dan beschikbaar voor professionele journalisten om een bepaald onderwerp uit te diepen. Neem bijvoorbeeld de bomenkap. Daar is altijd veel gedoe over. Maar de bestaande pers heeft de tijd en de manschappen niet om goed onderzoeksjournalistiek te doen. Dat is geen gezonde situatie. In plaats van het persbericht van het College af te wachten, kan vanuit het fonds kan een verslaggever enige tijd op dat onderwerp worden gezet.”

Een andere mogelijkheid is het instellen van een internetredactie onder leiding van een ervaren journalist. “Zij maken dan een internetkrant die bliksemsnel reageert op gebeurtenissen in de stad”, stelt Van Duijn. “Ze moeten niet alleen Facebook en Twitter volgen, want dat kan iedereen, maar gaan zelf op pad: maken films met hun iPad of maken gebruik van filmpjes van bewoners.”

Leefbaar Almere wil in de Ronde Tafelbijeenkomst deskundigen aan het woord laten. Bijvoorbeeld uit gemeenten waar dit soort ideeën al worden toegepast, ook deskundige Piet Bakker van de Hogeschool Utrecht zal aanwezig zijn. Van Duijn: “We moeten kijken in hoeverre er in de gemeenteraad draagvlak is voor dit idee. Dan zouden we in de Najaarsbegroting daar geld voor moeten reserveren. De rol van de overheid is – wat ons betreft – dan ook uitgespeeld. De journalisten moeten onafhankelijk kunnen werken. We zorgen alleen voor de financiële voorwaarden.Door de verbouwing van de vergaderzalen in het stadhuis wordt de Ronde Tafelbijeenkomst  donderdag gehouden op het Stadsbeheerplein. Aanvang 19.45 uur.