Partijen willen meer autonomie voor wijkteams

De wijkteams die in Almere actief zijn moeten meer autonomie krijgen. Dat is de opzet van een initiatiefvoorstel van Leefbaar Almere, PvdA, SP en Fractie Van Dijk, dat donderdagavond ter sprake komt bij de Politieke Markt.

In Almere zijn sinds drie jaar in totaal zestien wijkteams actief die worden gevormd door vertegenwoordigers van diverse zorg- en welzijnsorganisaties. Zij houden in de wijken een vinger aan de pols op maatschappelijk gebied. Bijvoorbeeld door op bezoek te gaan bij mensen die hulp of ondersteuning nodig hebben. “En dat werk doen zij goed”, zegt raadslid Nico van Duijn van Leefbaar Almere. “We merken echter ook dat de teams erg volgens procedures werken. Dat komt omdat de ambtenaren op het stadhuis de uiteindelijke goedkeuring moeten geven aan een beslissing.”

“En die beperkte bewegingsvrijheid die de wijkteams hebben zorgt ervoor dat sommige beslissingen nogal traag verlopen”, stelt Ciska van Rijn (PvdA). In de wijkteams zitten verschillende professionals. Wij zijn ervan overtuigd dat de wijkteams heel goed zelfstandig die beslissingen kunnen nemen.”
Hans Everhard (SP) ziet ook graag dat de gemeente zich wat meer terugtrekt. “Een professional heeft rechtstreeks contact met een cliënt en samen weten ze precies wat er aan hulp nodig is. Uit onderzoek blijkt dat gemeenten, die al op deze manier werken, voordeliger uit zijn. Er is immers veel minder bureaucratie. De rol van de gemeente blijft dan beperkt tot geldverstrekker en faciliteerder.”

Ook raadslid Asjen van Dijk (Fractie van Dijk) steunt het initiatiefvoorstel en ziet graag dat de gemeente zich wat meer terugtrekt. “Op die manier kan een wijkteam ook betere maatwerk leveren. Per wijk kun je een effectief wijkteam samenstellen. Je kunt je voorstellen dat in wijken als Almere Hout en Overgooi minder behoefte is aan schuldhulpverlening dan, pak weg, in Stedenwijk.”

De vier partijen brengen het initiatiefvoorstel komende donderdag ter sprake tijdens de Politieke Markt. Ciska van Rijn: “Twee maanden geleden hadden we over dit onderwerp vier scherpe moties die geen meerderheid kregen. Nu hebben we de inhoud iets verzacht waardoor een meerderheid dichterbij komt.” Nico van Duijn verwacht dat het initiatief een meerderheid zal halen. “Omdat blijkt dat het er effectiever gewerkt wordt. We zoeken eigenlijk naar olifantenpaadjes in de regels.”

Zo’n flexibele benadering is goed merkbaar in het voorbeeld uit een andere stad. Daar was een ongehuwde 17-jarige moeder met een kind van 8 maanden die uit huis zou worden gezet. Omdat je tot je 18e geen bijstand ontvangt, zou het naar een tehuis moeten worden overgebracht.
Van Duijn: “Formeel een juiste beslissing, waar een ambtenaar zijn akkoord op zou geven. Maar ook een dure oplossing. De moeder zou in een uitkeringstraject komen en het kind in een opvang. Dan praatje snel over anderhalve ton. Terwijl een professional kan beslissen om moeder en kind bij elkaar te laten blijven. Dat is sowieso beter, maar ook financieel. Want het gaat maar om een paar maanden. Zodra de moeder 18 wordt, ontvangt ze namelijk wel bijstand en is de situatie beter behandelbaar.”