Leefbaar Almere vraagt duidelijkheid over hekken busbaan

De fractie van Leefbaar Almere wil van de wethouder duidelijkheid over de hekken die door de gemeente momenteel langs de busbanen worden verwijderd.

De gemeente is inmiddels begonnen met het verwijderen van zeven kilometer hekwerk langs de busbanen. Die dienen daar als afscheiding. De werkzaamheden zullen tot februari duren. Het gaat om een bezuinigingsmaatregel: de hekken hinderen het snoei- en maaiwerk aan de groene hagen die op veel plaatsen parallel aan het hek lopen. Met het verwijderen van het hekwerk bespaart de gemeente niet alleen geld op het snoeiwerk, er hoeft ook geen onderhoud meer te worden gepleegd aan de hekken zelf.

Leefbaar Almere merkt dat het verwijderen van de hekken voor commotie bij bewoners zorgt. Via de social media (Facebook, Twitter) vrezen Almeerders vooral voor de veiligheid.

Raadslid Marcel Bakker van Leefbaar Almere heeft die signalen opgevangen. “Als die groene hagen groot genoeg zijn is het geen enkel probleem om die hekken te verwijderen”, aldus Bakker. “Bij mij in de Waterwijk zijn er plekken waar die hekken geen functie meer hebben. Dan kunnen ze makkelijk weg. Maar in sommige situaties kun je gewoon tussen die hagen door de busbaan oversteken.  Dan is het verwijderen niet gewenst.”

Bakker herinnert zich een situatie in Stedenwijk, twee jaar geleden. “Toen werd een hek weggehaald op een plek pal naast een kinderspeelplaats. Dat is natuurlijk niet verstandig.”

Leefbaar Almere wil nu van de wethouder weten welke criteria worden gehanteerd bij het verwijderen van de hekken. Ook wil de partij van de wethouder horen of er adequaat gereageerd gaat worden als bewoners onveilige situaties melden. Bakker: “Krijgen de bewoners netjes een reactie op hun melding? En wat gaat er bij een gegronde klacht vervolgens gebeuren? Als er op bepaalde plekken weer hekken moeten worden teruggeplaatst, dan doet dat de bezuiniging weer teniet.”
De kwestie wordt komende donderdag tijdens de Politieke Markt besproken.