Opnieuw in de raad - Jannie Degenhardt (Leefbaar Almere)

Jannie Degenhardt zit sinds 2002 in de gemeenteraad voor de lokale partij Leefbaar Almere. “Dat is inderdaad een hele lange tijd. Maar ik vind het nog steeds enorm leuk en inspirerend om te doen.”

In de dertien jaar dat de Almeerse volksvertegenwoordigster is heeft ze veel van het politieke leven geleerd. “Met een positieve insteek heeft het me heel veel gebracht. Het raadswerk is bijzonder interessant. Juist omdat het de gelegenheid biedt om zaken voor elkaar te krijgen. En dat lukt toch gemakkelijker als je eenmaal weet hoe het spel gespeeld wordt. Met een negatieve insteek, maar zo voelt dat niet, kun je zeggen dat ik eelt op mijn ziel heb gekregen.”

Zo beleefde Degenhardt een minder plezierige tijd toen de PVV haar integriteit (en die van collega-raadslid Nico van Duijn) in twijfel trok bij de herverdeling van de Zorg. Beide raadsleden werkten destijds bij de Zorggroep Almere. “Er moest gestemd worden over een motie die betrekking had op een gunning in de jeugdgezondheidszorg. De Zorggroep en GGD Flevoland dongen beiden mee. “Ik kan naar eer en geweten zeggen dat ik oprecht gestemd heb. Als raadslid denk je aan het belang van de stad. In dit geval aan het belang van de kinderen. Daar speel je geen spelletjes mee.”

Uiteindelijk is de jeugdgezondheidszorg verdeeld onder beide instanties, precies zoals de wens was van Leefbaar Almere. “En nu blijkt wel dat die samenwerking prima kan”, verzucht Degenhardt. “Daar heeft de jarenlange raadservaring wel een rol gespeeld. De komende jaren hou ik de ontwikkelingen rond de transitie in de Zorg goed in de gaten. Het is erg ingewikkeld, dus waakzaamheid is belangrijk. Ik vind dat fijn werk. Bij de Zorggroep Almere zit ik bijvoorbeeld ook in de Ondernemingsraad. En eigenlijk is de gemeenteraad de OR van de stad Almere. Er is alleen meer geld mee gemoeid.”