Kan Almere nog uit OMALA stappen?

De gemeente Lelystad en Almere hebben naast het vliegveld Lelystad grond gekocht om een bedrijventerrein te ontwikkelen. De ontwikkeling hiervan blijft echter achter. GroenLinks en PVV willen weten of Almere nog onder de afspraken uit kan?

De samenwerking tussen beide gemeente is vastgelegd in de Ontwikkelingsmaatschappij Airport Lelystad-Almere (OMALA). Als het vliegveld gaat uitbreiden moet dat leiden tot extra bedrijvigheid en dus ook werkgelegenheid. Voor beide gemeenten is dat interessant.
GroenLinks en PVV hebben echter twijfels bij de kansen voor OMALA. “De eerste plannen waren jubelend: er zouden 2000 banen komen”, zegt  GroenLinks-fractievoorzitter Willy-Anne van der Heijden. “Een deel daarvan zou nu al gerealiseerd moeten zijn. Dat is dus niet het geval. Sterker: bij  OMALA zelf zijn al ontslagen gevallen. Zelfs bij het uiterst succesvolle vliegveld Eindhoven zijn er geen 2000 banen gerealiseerd.”
Uit onderzoek van Omroep Flevoland blijkt dat OMALA in al die jaren nog niets heeft opgeleverd. Van der Heijden: “Er is bovendien continu discussie over al dan niet uitbreiden van vliegveld Lelystad, ook in de Tweede Kamer. Deze is afgelopen week wel weer akkoord gegaan, maar gezien de economische situatie en de afgevlakte groei van Schiphol is het nog maar de vraag of die uitbreiding ooit gerealiseerd wordt.”
Ook de PVV is niet overtuigd van uitbreiding en dus ook aan het succes van OMALA. “Wij zijn niet tegen uitbreiding maar vragen ons wel af of het zinvol is om door te gaan”, zegt raadslid René Eekhuis. “We speculeren met het geld van de Almeerse belastingbetaler op de grond van een andere gemeente. “Als OMALA realiteit wordt  vangt Lelystad dus de OZB-belasting. Daarnaast lopen we ons inziens een hoog risico met OMALA. Er is nog helemaal niks gerealiseerd. Wij willen van de wethouder weten wat de risico’s precies zijn en hoe we ze kunnen beperken. Ook willen we laten doorberekenen wat het kost als we met OMALA stoppen.”
Van der Heijden: “En dan geen Hosanna-verhaal, maar gewoon een duidelijk antwoord: loont OMALA nog de moeite?”

Politieke Markt 4 december 2014