Wanneer moet Almere geld doneren aan rampgebieden?

Moet de gemeenteraad akkoord gaan met het voorstel van GroenLinks, PvdA en de SP om 100.000 euro belastinggeld te doneren aan de eilanden Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius? De eilanden zijn zwaar getroffen zijn door de orkaan Irma.

Fractievoorzitter Willy-Anne van der Heijden van GroenLinks heeft, samen met de PvdA en SP, een motie ingediend om het bedrag aan de eilanden over te maken. “Het gaat om 50 cent per inwoner”, zegt Van der Heijden. “Nederland heeft toch een relatie met deze gebieden. Dan lijkt het me niet zo vreemd dat je deze eilanden, die als (ex)collega- gemeenten nog steeds tot ons Koninkrijk behoren, door deze moeilijke tijd heen helpt.”

Raadslid Nico van Duijn van Leefbaar Almere is faliekant tegen de motie. “In 2006 en 2010 hebben we als raad afgesproken dat we geen donaties doen bij rampen. Domweg omdat het geen taak voor de gemeente is. Wat is dan nu het argument om het wél te doen? Het lijkt meer op hapsnap-beleid.”

Van der Heijden wil niet in die redenering meegaan. “We hebben inderdaad lang geleden die motie aangenomen. Maar dat betekent niet dat je je tot in eeuwigheid door die motie moet laten gijzelen. Er komt altijd weer een dag dat je jezelf die vraag opnieuw moet stellen. We hebben al die jaren geen geld gedoneerd. Nu willen we onze naastenliefde tonen aan de mensen in het getroffen gebied. En dit is het uitgelezen moment daarvoor. Er wonen in Almere veel mensen van Antilliaanse afkomst, dat vind ik nog een extra reden om als gemeente wel een donatie te doen.”

Van Duijn heeft er ook geen enkel bezwaar om het beleid nog eens tegen het licht te houden. “Maar ons standpunt zal er niet door wijzigen. De drie partijen doen een beetje populistisch met deze motie. De Antillen horen gewoon niet meer bij Nederland. Dus waarom dat onderscheid? Ik ken genoeg andere gebieden in de wereld die ons geld ook heel goed kunnen gebruiken. En wat doe je met de volgende orkaan? Weer een ton schenken? 112 is een gemeentetaak, 555 niet.”

Van der Heijden hoopt de overige raadsleden wel te overtuigen om geld te doneren aan de getroffen eilanden. “Ik wil daar graag met ze over in gesprek. Zeker omdat de Vereniging Nederlandse Gemeente daartoe ook een oproep heeft gedaan en er een landelijke actie is geweest. Misschien moeten we afspreken dat we voortaan aanhaken als het een landelijke actie betreft.”