GroenLinks ziet mismatch bij speeltoestellen in wijken

GroenLinks heeft in de Almeerse wijken een mismatch geconstateerd in het aantal speelvoorzieningen dat voor kinderen beschikbaar is. Zo zijn er in Almere Stad in vergelijking met Almere Buiten veel minder voorzieningen, terwijl hier meer kinderen zijn die er gebruik van zouden kunnen maken.

“Ik constateerde zelf al dat in de Filmwijk, waar ik zelf woon, speeltoestellen verdwenen”, zegt fractievoorzitter Willy-Anne van der Heijden. “En daar komt niets voor terug. Enige tijd terug hoorden we van bewoners in de Verzetswijk dat ze een brief van de gemeente hadden ontvangen dat een klimtoestel wordt verwijderd. En ook daar komt niets voor terug.”

GroenLinks besloot bij de ambtelijke organisatie te achterhalen of deze constatering juist is. Van der Heijden: “Er bestaat wel een ambtelijke richtlijn, maar is geen beleid. Zou wel moeten nu er een kwalitatieve mismatch lijkt te zijn tussen het aantal huishoudens met kinderen en het aantal aanwezige speelvoorzieningen, of voorzieningen die niet passen bij de leeftijdscategorie.”

Volgens Van der Heijden wordt in andere steden in ons land gewerkt met een flexibel systeem, waarbij glijbanen, schommels, wipkippen enzovoort van de ene wijk naar de andere verhuizen. “Dat schijnt prima te werken. Het lijkt zo vanzelfsprekend dat zo’n systeem ook in Almere al aanwezig is, maar dat is dus niet zo.”
De partij heeft daarom dit punt op de agenda gezet voor de Politieke Markt van donderdag 20 april. “Het lijkt ons zinvol dat er duidelijke kaders worden gesteld voor speelfaciliteiten en misschien leidt het wel tot nieuwe oplossingen. Je kan bijvoorbeeld het eigenaarschap van de speeltoestellen bij de leverancier neerleggen. Die blijft dan verantwoordelijk. Dat zou ook tot een besparing kunnen leiden. Maar dat is van later zorg. Eerst moeten we achterhalen hoe we die mismatch het hoofd kunnen bieden. Daar gaat het komende donderdag over.”