Raad spreekt donderdag opnieuw over dierenwelzijnsbeleid

Er moet in Almere een volwaardig dierenwelzijnsbeleid komen waar één wethouder ook specifiek voor verantwoordelijk is. Tijdens de Politieke Markt is daar al een paar keer over gesproken. Nu ligt er een definitief voorstel van GroenLinks en PVV waarover de gemeenteraad komende donderdag zal spreken.

“Het is momenteel behoorlijk onduidelijk waar de verantwoordelijkheid ligt van de gemeente en private hulpverleningsinstanties”, zegt fractie assistent Joske Galiart van GroenLinks. “Samen met Jenny Zerfowski van de PVV hebben wij een voorstel gemaakt om daar duidelijkheid in te krijgen.”

Want door de onduidelijkheid kunnen vreemde situaties ontstaan. Galiart: “Zo kan het gebeuren dat een politieagent een gewond dier tijdens een patrouille tegenkomt. Als op dat moment de dierenambulance niet snel ter plaatse kan zijn, zal de agent een inschatting moeten maken in het belang van het dier. Dan kan het voorkomen dat het dier met de dienstauto naar het asiel wordt gebracht. Daar is het beleid dat degene die een dier inbrengt een bedrag betaalt. Die kosten komen dan ten laste van de politie. Dat werkt natuurlijk niet.”

Het voorstel is nu dat de gemeente in overleg met zowel professionele als private partners de problemen in kaart gaat brengen. Dat moet leiden tot een serie maatregelen die per 1 januari 2016 voor een duidelijke  uitvoering zorgen. Eén wethouder krijgt daar de verantwoording over. Binnenkort wordt over dit definitieve voorstel beslist.