(Op)nieuw in de raad – Rutger Hengstman (VVD)

“Ik ben iemand die zich graag in een onderwerp vastbijt. Je zou me een dossiervreter kunnen noemen. Dat klopt ook wel. Ik heb naast Milieu, beheer en onderhoud nu ook Financiën in mijn portefeuille. Dat past heel goed bij mij, zeker omdat je met die portefeuille eigenlijk een beetje met alle portefeuilles iets te maken hebt.”

Hengstman is een echte liberaal die sinds 1997 in de Almeerse politiek actief is, vooral bestuurlijk. Als ondernemer vond hij pas in 2010 de tijd om ook in de gemeenteraad plaats te nemen, met onder meer Economische Zaken in zijn portefeuille. “Als ondernemer begrijp ik dat economie de kurk is waar ook Almere op drijft. In die tijd verdiepte ik me ook in de bestemmingsplannen. Daar heb ik nu veel ervaring mee, dus die taak heb ik ook deze nieuwe raadsperiode behouden. Ik kan me echt in een dossier vastbijten. Hoe hoger de berg tegenwerpingen, des te groter de uitdaging. Ja, dat is wel een karaktereigenschap. Ik schuw het politieke debat niet, maar ik beleef ook veel plezier in de achterliggende feiten en cijfers. Ik vind het ook fijn als collega’s van andere fracties die betrouwbaarheid waarderen. Degelijk, zakelijk.”

Wat dat betreft heeft Hengstman ook een duidelijke mening gevormd over Almere Morgen, dat zich bezighoudt met mobiliteit en ontwikkeling van ambtenaren. “Dat heeft erg veel geld gekost. Ook nu nog 100.000 euro per maand - alleen al aan organisatiekosten. Geld wat we echt veel zinvoller kunnen besteden. Wat mij betreft stoppen we daar onmiddellijk mee.”

De ervaring die Hengstman inmiddels heeft opgedaan leidt er ook toe dat hij een motie over de OZB voor bedrijven een tweede keer gaat indienen. “De eerste keer haalde die motie het niet, mede ook omdat niet iedereen  de maatregel en zijn impact begreep. Het is een erg technisch verhaal. Ik geloof nu dat de gevolgen wel duidelijk zijn en hoop dus op een meerderheid.”