Raad op straat: Eekhuis hoort bezwaren hondenbelasting aan

Inwoners klagen vaak dat de politieke partijen zich alleen in verkiezingstijd op straat laten zien. Het tegendeel is waar. De eenmansfractie Eekhuis wordt gevormd door René Eekhuis. Vorige week bracht hij, naar aanleiding van een bericht op Omroep Flevoland, een bezoek aan de wijk De Wierden in Haven waar een speciaal veldje is om honden uit te laten.

Voor mensen met een laag inkomen werd tot 1 januari van dit jaar de hondenbelasting kwijtgescholden. Nu ook deze mensen hondenbelasting moeten betalen, ziet de gemeente haar inkomsten met 70.000 euro per jaar toenemen. Het college meent dat het bezit van een hond niet gezien kan worden als een eerste levensbehoefte.  Eekhuis zet daar zijn vraagtekens bij. “Mensen kunnen enorm veel plezier beleven aan een hond. Moet je die dat dan ontnemen? Ik zag dat er veel reacties kwamen op een bericht op de site van Omroep Flevoland . Met één van die mensen, Petra Paars, kwam ik in contact. Zij heeft een petitie opgezet om de hondenbelasting af te schaffen.”

Op initiatief van hondenbezitter Daniëlle Kempers bracht Eekhuis daarom een bezoek aan het hondenspeelveld in De Wierden. Meer hondenbezitters liepen met het raadslid mee. Ook zij zijn er voorstander van om de hondenbelasting af te schaffen en vonden het jammer dat de discussie zich nu toespitst op de minima.

Eekhuis:  “Ik ontdekte dat er inmiddels flink wat gemeenten zijn die de hondenbelasting inderdaad hebben afgeschaft. Maar als je het dan wél int, komt er een andere vraag: waar gebruikt de gemeente dat geld dan precies voor?”

In ieder geval niet voor de onderhoud van het uitlaatveldje, zo betogen de bewoners. “Voor iemand die afhankelijk is van een rolstoel, is het nagenoeg onmogelijk om dat veldje te betreden”, zegt Eekhuis. “Het zit vol met hobbels en kuilen waar ook water in blijft in staan. Een vieze blubberpoel. Het zou toch een kleine moeite zijn om hier wat tegels neer te leggen?”

Eekhuis wil nu de reacties van de hondenbezitters inventariseren en vervolgens kijken welke actie hij in de gemeenteraad gaat nemen.