Raad op straat

Inwoners klagen vaak dat de politieke partijen zich alleen in verkiezingstijd op straat laten zien. Het tegendeel is waar. De fracties van de Almeerse partijen gaan regelmatig op pad. D66 bezocht onlangs de nieuwe zorgresidentie Reedewaard in Haven.

Zorgcentrum Reedewaard is een kleinschalige, particuliere organisatie waar de functies wonen en zorg gescheiden zijn. “Wij kunnen daardoor de wettelijk beschikbare contacturen ook daadwerkelijk aanbieden. Bij de reguliere zorg ligt dat drie keer zo laag”, zegt Gerbrand Joustra die samen met Paul Offerman de D66-fractie door het voormalige stadhuis van Almere leidt. De D66-raadsleden Cocky Kuipers, Rob van de Kamp, Gavin Vegersteen en Jonathan de Jong zijn zichtbaar onder de indruk. Reedewaard heeft 24 plekken in het zorghuis, 10 in het zorghotel en bied twee op de bovenste etage twee zeer ruime penthouses voor senioren. Op de begane grond huren diverse zorgverleners (huisarts, fysiotherapeut, tandarts) een ruimte die voor alle Havenaars toegankelijk is. “Een kleinschalige, particuliere organisatie: dat zal wel veel geld kosten”, zegt Rob van de Kamp. Offerman schudt het hoofd. “Integendeel. Een plek in het zorghuis kost maximaal 2500 euro per maand. Dat is écht all-in. Eigenlijk heb je niets meer nodig. En wil een bewoner een keer een visje, dan gaan we die halen bij de viskraam. Iemand die zijn AOW heeft aangevuld met een klein pensioen kan dit gewoon betalen.”

Reedewaard is een bijzonder initiatief. Het is gerealiseerd met geld van de provincie. “Het deel dat we moeten terugbetalen mogen we investeren in vergelijkbare projecten”, zegt Offerman. En dat is hard nodig, want in 2040 zal het aantal hulpbehoevende senioren in Nederland verdubbelen. "En in Almere zelf verviervoudigen”, vult Cocky Kuipers aan. “We moeten daarop anticiperen om onze eigen burgers te kunnen opvangen.”

Reedewaard krijgt binnenkort ook een restaurant waar inwoners van Haven voor een prikkie kunnen eten. Jonathan de Jong noemt dat een goede ontwikkeling. “De bewoners van Reedewaard wonen dicht bij de winkels, de kerk. Maar het huis zorgt zelf ook voor levendigheid in de buurt. Dit voormalige stadhuis stond leeg. Ik zou graag over een jaar nog eens terugkomen om te zien hoe dat sociale aspect werkt. ”
Zijn collega Gavin Vegersteen is het daarmee eens: “Het is goed als we senioren in de eigen stad kunnen opvangen. Het zorgt ook weer voor werkgelegenheid.” En juist het kleinschalige aspect spreekt de fractieleden aan. Van de Kamp: “Jullie zijn ondernemers, maar ik merk echt dat jullie zorg bieden vanuit het hart. We hebben daar veel respect voor.”