Publicatie 18 april 2015 - Raad op straat

Inwoners klagen vaak dat de politieke partijen zich alleen in verkiezingstijd op straat laten zien. Het tegendeel is waar. De fracties van de Almeerse partijen gaan bijna wekelijks langs bij organisaties of laten zich voorlichten over actuele kwesties. Op deze pagina volgen we wekelijks een partij tijdens een bezoek. Deze week praat het Bureau Gelijke Behandeling (BGB) raadsleden van D66 bij.

“We praten regelmatig fracties bij”, zegt directeur Arja Kruis van BGB. “De fractie van D66 komt vaker langs.” Dit keer bestaat de delegatie uit fractievoorzitter Jan Lems en raadslid Jonathan de Jong. Kruis praat de raadsleden bij over kwesties die BGB ervaart in de Almeerse samenleving.  Zo is BGB teleurgesteld dat Almere de Koplopergelden stopt. Dit is overheidsgeld dat de gemeente mag gebruiken voor LHBT-beleid (Lesbiennes, Homoseksuelen, Biseksuelen en Transgenders). Probleem is dat de gemeente voor elke euro subsidie zelf ook een euro moet bijleggen. “Lelystad gaat wel door”, verzucht Kruis. “Echt zonde, want we konden mooie projecten opstarten, zoals een Islamitische vrouw die op scholen uitlegt hoe het is om als moslim lesbienne te zijn.” Kruis zou in Almere ook graag een ‘1-loket functie’ om jongeren bij te staan als ze uit de kast willen komen.
Jan Lems wil weten waarom dat zo gewenst is. Kruis: “Omdat het laagdrempelig is. Als iemand die nog niet écht uit de kast durft te komen een vertrouwenspersoon zoekt. Naar het COC gaan is dan al een té definitieve stap, maar de huisarts is weer te dichtbij. Daar komen de ouders ook.”
Jonathan de Jong: “Veiligheid is belangrijk in dat stadium. En zo’n veilige plek is er dus niet in Almere. Dit punt kunnen we wel op de politieke agenda zetten.”
Lems sluit zich daar bij aan. Ook wordt door dit bezoek duidelijk dat maatschappelijke instellingen in Almere niet goed genoeg samenwerken. Het zou goed zijn als zij worden geïnformeerd over het werk van BGB. Door de transitie in de Zorg weten bijvoorbeeld de nieuwe wijkteams, die sinds januari in Almere actief zijn, misschien niet voldoende over het werk dat BGB doet. De raadsleden gaan in de fractie bespreken of dit op de politieke agenda kan worden gezet.