D66 wil vrije winkeltijden in Almere

Winkels in Almere mogen hun deuren openen vanaf 6 uur ’s morgens tot 22.00 ’s avonds. De fractie van D66 wil van die vastgestelde tijden af. Komende donderdag staat dit onderwerp op de agenda van de Politieke Markt.

Raadslid Martine van Bemmel D66 heeft tijdens de bespreking van de huidige winkeltijdenverordening aan wethouder Mark Pol gevraagd naar mogelijkheden om de winkeltijden vrij te geven. “De wethouder gaf toen aan dat zoiets door landelijke wetgeving niet is toegestaan”, aldus Van Bemmel. “Maar dat is niet helemaal correct. De gemeente kan bijvoorbeeld belangen van de aanvrager afwegen. In Amsterdam is op die basis een experiment gestart waarbij winkeliers zelf mogen weten wanneer zij open zijn. We kijken daarbij in eerste instantie naar de winkels in het centrum van Stad.”

D66 wil graag dat Almere op diezelfde basis ook de winkeltijden vrijgeeft. “Wij vinden dat de overheid zich daarmee eigenlijk niet moet bemoeien. Dat moet je aan de ondernemers overlaten. Die weten uitstekend op welke tijden zij hun geld kunnen verdienen.”

Tijdens de Politieke Markt van 31 maart wil D66 graag horen hoe andere fracties daar tegenaan kijken. Van Bemmel: “Ik zie het als een oriëntatie of dit kan leiden tot een breed gedragen motie.”

Tegenstanders van vrije winkeltijden vrezen dat grote bedrijven de toon gaan zetten en zo kleine ondernemers dwingen zich ook aan de ruime openingstijden te houden. Van Bemmel is het daar niet mee eens. “Op dit moment lijkt geen winkel zich gedwongen te voelen om van 6.00 tot 22.00 de deuren te openen. Het lijkt ons een goede stap om te kijken wat de effecten zijn als we de winkeltijden vrij geven. Ik ben heel benieuwd hoe andere fracties daar tegenover staan.”