D66: afvalstoffenheffing moet anders

Komende donderdag wordt, op initiatief van D66, tijdens de Politieke Markt gesproken over een nieuwe manier van afvalstoffenheffing. Almeerders die minder restafval aanbieden moeten daarvoor worden beloond, zo bepleit raadslid Martine van Bemmel.

“Bij veertig procent van de Nederlandse gemeenten wordt dit systeem al gehanteerd”, legt Van Bemmel uit. “De steden in de randstad blijven nog wat achter. Almere kan daarin voorop lopen. Dat is ook wel belangrijk want we hebben met elkaar afgesproken om de hoeveelheid restafval in 2020 terug te brengen naar vijftig kilo per persoon. Momenteel zitten we op honderdvijftig kilo.”

Bewoners die minder restafval aanbieden kunnen in het voorstel van D66 rekenen op korting bij de afvalstoffenheffing want ook de gemeente hoeft minder geld te betalen voor het afleveren van restafval. “Bij de meeste gemeenten kunnen bewoners zakken voor restafval kopen. Wie weinig zakken koopt is voordeliger uit. In Almere werken we echter al met kliko’s. Dus moeten we iets anders verzinnen.”

Te denken valt aan het wegen van de container. Van Bemmel: “Maar dat is een kostbaar systeem om in te voeren. Eenvoudiger is om een chip aan de kliko te bevestigen om te bepalen hoeveel keer de bak wordt aangeboden aan de vuilophalers. De kans bestaat dat mensen hun restafval bij de buren in de container gaan gooien. Maar dat is controleerbaar. Dat gaat natuurlijk wel opvallen.”

Het idee van D66 heeft al voor flink wat publiciteit gezorgd. “Ik krijg heel veel mailtjes van mensen. Ze geven aan dat bij de duobak zowel restafval als gft wordt aangeboden. Dat is waar. Daar moeten we naar kijken. Het schot eruit halen bijvoorbeeld. Ook voor flatbewoners moet een aparte oplossing komen. Denk aan eenn pasjessysteem.”

Het voorstel wordt komende donderdag 19 mei besproken tijdens de Politieke Markt.